SEGRE

La Festa de Moros i Cristians de Lleida estrenarà himne el 2020

Aquest cap de setmana se celebra la 24a edició, amb victòria de les comparses mores

Més de 700 participants, entres sis comparses i sis bandes, van desfilar a la tarda pel barri antic.

Festa de Moros i Cristians de Lleida 2018Òscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Festa de Moros i Cristians de Lleida celebrarà aquest cap de setmana la seva 24a edició amb un ampli programa d'activitats. La festa commemorarà un any més la batalla que ara fa 870 anys va permetre als comtes catalans conquerir la capital del Segrià, que estava en mans dels sarraïns. Enguany, les comparses mores guanyaran la batalla a les cristianes.

D'altra banda, la Festa de Moros i Cristians de Lleida tindrà l'any vinent un himne, que s'estrenarà per commemorar els 25 anys de la recuperació d'aquesta festa popular de la ciutat. Un jurat escollirà les dues millores propostes d'entre aquelles que es presentin al concurs i serà el públic qui acabarà triant l'himne de la festa. La Festa de Moros i Cristians de Lleida és la més antiga dels Països Catalans de les que es té constància documental.

El president de l'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Josep Lluís Gázquez, ha anunciat que ja s'ha convocat el concurs perquè compositors i formacions musicals presentin les seves peces musicals. Un jurat escollirà les dues millores propostes i serà el públic qui triarà l'himne de la festa en el pregó concert que se celebrarà a la primavera de 2020. Gázquez ha dit que aquest himne identificarà l'entitat sempre que soni i serà la primera d'un projecte a llarg termini que vol incorporar més peces lleidatanes al repertori de marxes mores i cristianes.

Les comparses mores guanyaran la batalla d'enguany

L'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida i les comparses ja ho tenen tot a punt per celebrar la 24a edició de la festa, que ha programat per aquest cap de setmana un ampli programa d'activitats obertes al públic i que, com sempre, persegueix la participació, la convivència i la diversitat, l'espectacle i l'entreteniment, així com la difusió cultural i històrica.

Les comparses mores Musa, Al·leridís i Banu-Hud guanyaran la batalla d'enguany a les cristianes dels Urgellencs, Pallaresos i Anglesola després de desafiar-se a les Ambaixades, desfilar pels carrers de Lleida i lluitar a la Seu Vella. Els càrrecs de la Festa recauen aquest 2019 en el caid moro Pau Cabiscol i el raia Joan Riera dels Musa, mentre que Fèlix Villahoz serà el comte cristià i Juanjo Villahoz en serà l'abanderat, tots dos de la comparsa dels Urgellencs.

La 24 edició de la Festa de Moros i Cristians de Lleida començarà enguany dissabte, 18 de maig, amb la presentació a la Llibreria Caselles del llibre amb els diàlegs de la batalla de l'any passat, escrit per Jordi Prenafeta, i un vermut medieval a la plaça Sant Francesc. Al vespre, hi haurà les Ambaixades, el desafiament previ a la batalla de diumenge amb un diàleg divertit i irònic que enguany ha anat a càrrec de l'escriptora Alexandra Cuadrat.

La Festa celebrarà el seu dia gran diumenge, 19 de maig. A les dotze del migdia començarà l'entrada infantil i la presentació a la plaça Sant Joan de les sis bandes que guiaran enguany el pas de les comparses: Ilerband-Banda de carrer de Lleida, la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida; la Banda Municipal Ciudad de Fraga; la Banda de la Unión Musical de Villanueva de Gállego; l'Associació Musical Ciutat de Benicarló, i la Unió Musical San Diego de Lloc Nou d'en Fenollet.

A dos quarts de set de la tarda, s'iniciarà l'entrada de gala amb la concentració de les comparses a la Porta del Lleó de la Seu Vella. La desfilada de lluïment baixarà pel carrer Cavallers i recorrerà l'avinguda Blondel, carrer Saracíbar i l'avinguda Madrid fins a la Paeria. Finalment, a dos quarts de deu del vespre, el pont llevadís de la Seu Vella acollirà la batalla final, amb una escenografia a càrrec de Ramon Caballol i una dramatúrgia ideada i escrita per l'actor Eduard Muntada.

tracking