SEGRE

CIÈNCIA ECOSISTEMES

Investigació pionera sobre la simbiosi dels arbres

La UdL ha participat en l’estudi, que aporta llum sobre els efectes del canvi climàtic || Més de 200 científics de set països

Sergio de Miguel, de la UdL, ha participat en l’estudi.

Sergio de Miguel, de la UdL, ha participat en l’estudi.UNIVERSITAT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’investigador de la Universitat de Lleida i director de la Global Forest Biodiversity Initiative (GFBI) Hub, Sergio de Miguel, ha participat en l’elaboració del primer mapa global que detalla les relacions simbiòtiques entre determinats fongs i els arbres, clau per entendre el funcionament dels boscos i les conseqüències que tindria en aquests el canvi climàtic. L’estudi, que publica la prestigiosa revista Nature i en el qual han participat més de 200 científics d’onze universitats dels Estats Units, el Regne Unit, la Xina, Austràlia, els Països Baixos, Itàlia, França i Espanya, revela que la disminució de determinats fongs a causa de l’escalfament global podria reduir un 10% la quantitat d’arbres que tenen simbiosi micorrízica, una associació entre espècies que contribueix en gran manera a l’absorció del carboni, per la qual cosa la seua disminució agreujaria encara més els efectes del canvi climàtic.

Segons explica De Miguel, “els arbres es valen d’alguns fongs que hi ha al terra per tenir un millor accés a l’aigua i nutrients, mentre que aquests obtenen dels arbres el carboni que necessiten”. Aquesta relació simbiòtica, en la qual les dos parts en treuen profit, “depèn de les condicions climatològiques”, per la qual cosa, si les emissions de carboni continuen en els nivells actuals, per al 2070 hi podria haver un 10% menys d’aquests arbres. Els investigadors han utilitzat la base de dades del GFBI, que es gestiona des del hub central a la UdL, per analitzar més d’1,1 milions de parcel·les d’inventari forestal i 28.000 espècies d’arbres de més de setanta països.

Els investigadors han utilitzat una base de dades del GFBI, que té el ‘hub’ central a la UdL

La importància de l’estudi rau en el fet que “fins a la data no existia un mapa global que analitzés aquest tipus de relacions”, explica De Miguel, que destaca que “això permetrà entendre millor el funcionament dels boscos, així com la influència que tenen el clima o la vegetació en aquestes simbiosis”. De cara al futur, els científics pretenen ampliar el treball més enllà dels boscos, per entendre com afecta el canvi climàtic els ecosistemes.

tracking