SEGRE

Quines són les principals falsedats en les consultes mèdiques?

Alerten del "desastre" de youtube a l’hora de buscar vídeos de salut

La presentació de la guia contra les falsedats a l'atenció primària.

Quines són les principals falsedats en les consultes mèdiques?EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alimentació, la vacunació i l’homeopatia són els temes sobre els quals més falsedats circulen entre els pacients que assisteixen a les consultes d’Atenció Primària, segons revela una enquesta realitzada a gairebé 800 metges de tot Espanya de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG). En concret s’han realitzat 792 enquestes a metges de família, molts dels quals es troben en el XXVI Congrés d’aquesta societat mèdica, que se celebra a Santiago de Compostel·la. A partir d’aquestes enquestes, els responsables de la iniciativa #SaludSinBulos, el coordinador del qual és Carlos Mateos, i la SEMG han elaborat la primera guia contra els "bulos" en Atenció Primària.

La guia pretén servir d’ajuda a tots els metges que s’enfronten amb pacients desorientats pel bombardeig de falòrnies de salut en el seu entorn físic i digital. És el primer pas perquè els pacients deixin de confiar en xarlatans i continuïn confiant en el seu metge, que és qui s’encarrega de desmuntar amb arguments científics aquestes falòrnies i de recomanar les web de salut acreditada i com buscar informació veraç.

Aquestes qüestions s’aborden a la guia perquè, segons el president de la societat, Antonio Fernández-Pro Ledesema, cada vegada es veuen més pacients que diuen que "tenen tal malaltia perquè l’han vist a internet o li ha dit el seu veí o que li han passat per whatshapp que determinada cosa és bona per al càncer". I els metges de família, segons les seues paraules, "no es poden quedar indiferents" davant d’aquesta realitat que han d’afrontar més preparats.

"Cal assenyalar a qui difon una informació falsa", segons Mateos, que ha denunciat el "desastre" de youtube a l’hora de buscar vídeos de salut perquè -ha constatat- hi ha "autèntiques barbaritats molt ben posicionades".

Fernández creu que el desitjable seria que existís algun "filtre o crivella" com la d’una agència externa de prestigi, formada per professionals sanitaris, que haguessin d’acreditar que un web de salut o alimentació té el segell de qualitat per difondre informació. Mateos creu que és molt difícil per a una sola agència fer aquesta tasca perquè són milions de web i per això l’única via que veu és "la col·laboració de moltes entitats i canalitzar-la en algun sistema d’intel·ligència col·lectiva".

Falòrnies hi ha moltes, però la població es guia moltíssim per una sèrie d’informacions moltes vegades "esbiaixada i perillosa", segons Fernández, que creu que hi ha "campanyes i moviments, sense fonament, com els dels antivacunes, que s’estan portant al límit". Són comportaments portats "per la ignorància o per una informació distorsionada", i que els metges han de desmuntar cada dia, com que un aliment pot ser beneficiós per a la salut fins el punt de ser gairebé miraculosos. "Són els anomenats superaliments, que no han de considerar-se com a tal, però que fa que gent abandoni els tractaments," segons Mateos. Altres falòrnies són les que circulen sobre els additius que "són dolentíssims i que poden arribar a matar", segons s’arriba a dir a la xarxa.

La vacunació és el segon tema en la llista de falòrnies, com que les vacunes produeixen autisme o efectes secundaris greus, la qual cosa, segons els metges de la SEMG, s’ha demostrat que és fals.

L’homeopatia, el càncer, la sexualitat, la salut mental, el dolor, medicaments, antibiòtics segueixen, en ordre d’importància, en la llista de falòrnies sobre les quals més pregunten els pacients, i a qui els arriba, segons l’enquesta, a través d’internet, persones properes, xarxes socials, whatshapp, i a més distància els mitjans de comunicació tradicionals.

tracking