SEGRE

GUIA

Els moros recuperen Larida

Batalla dialèctica a la Seu Vella amb referències a la situació política entre Catalunya i Espanya || Malgrat acabar enfrontant-se, els dos bàndols aposten pel “diàleg i l’acord”

Els cavalls també van ser protagonistes.

Els cavalls també van ser protagonistes.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tropes mores van recuperar ahir la ciutat de Lleida després de guanyar la (incruenta) batalla contra els cristians, que es van enfrontar davant el pont llevadís de la Seu Vella. El caid Musawa va vèncer el comte Ermengol VI i durant un any la ciutat serà Larida. No obstant, malgrat haver-se enfrontat en combat, el vencedor va dir ser “més partidari del diàleg i l’acord”, amb referència a la situació de conflicte polític entre Catalunya i Espanya, i va apostar per la unitat dels dos bàndols perquè “per sobre de la religió, la raça o les creences, Larida o Lleida, la ciutat, ens farà lliures i iguals a tots”.

De fet, abans de la lluita, tant moros com cristians ja van intentar dialogar i enfrontar-se només de paraula. “Ja que ens hem de barallar, no siguem tan carallots. En lloc d’armes, fem-ho amb mots i així ningú no morirà”, va proposar el capità moro, a la qual cosa el cristià va respondre que “fotem una mica d’escàndol, quatre crits i algun petardo. I un teatre com el d’abans per satisfer els que han pagat”. Va començar llavors un estira-i-arronsa dialèctic, que al final va acabar igualment en un combat real entre els dos, que va guanyar Musawa. Ermengol VI va reconèixer la seua derrota i va demanar “de morir amb honor”, però el capità moro el va salvar. “Quina mania teniu d’unir l’honor amb la sang!” “Només som capaços de trobar les diferències entre nosaltres?”, es va demanar, i va sentenciar que “sóc més partidari del diàleg i l’acord. Fins i tot tinc família a les files cristianes”. “Vull reunir un sol consell, perquè només amb la paraula es resolguin les nostres diferències. Larida i el nou califat seran de tots els qui en vulguin formar part”, va remarcar, i la batalla va donar pas als focs artificials de final de festa.

L’organització comença ja a treballar amb la festa de l’any que ve, quan complirà les noces de plata

Un any més, la recreació de la conquesta de Lleida, en una barreja de creació pròpia entre el rigor històric i la festa popular, va conquerir els lleidatans, que van seguir les diferents activitats de la jornada. A la tarda, més de set-centes persones van desfilar pels carrers i el Turó de la Seu Vella a l’entrada de gala, entre festers de les comparses mores Musa, Al·leridis i Banun-Hud i les cristianes Urgellencs, Pallaresos i Anglesola, i músics de les sis bandes que les acompanyen. Al matí es va celebrar també l’entrada infantil i el concurs de bandes, que va guanyar la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida. I a la nit, la batalla va posar el colofó festiu.

L’Associació de la Festa de Moros i Cristians començarà a treballar immediatament en l’organització de la festa de l’any que ve, que serà especial ja que es commemoraran les noces de plata.

tracking