SEGRE

Alerten que els joves són cada vegada més miops

Segons els òptics, per l’estil de vida més sedentari i l’ús intensiu dels mòbils

Alerten que els joves són cada vegada més miops

Alerten que els joves són cada vegada més miopsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nens d’entre 7 i 12 anys tenen actualment mitja diòptria més de miopia que els universitaris de fa una generació, segons alerten els òptics, que atribueixen a un estil de vida més sedentari i a l’ús intensiu dels mòbils que els joves siguin cada vegada més miops i a edats més primerenques. La generació de nadius digitals és més miop en graduació i des d’edats més primerenques perquè els joves d’avui dia (66,5 % de dones i 74,6 % d’homes) dediquen menys de 7 hores a la setmana a disfrutar de l’aire lliure, assenyala el director òptic de la firma Cottet, Fabio Delgado, que afirma que aquestes dades "mantenen la miopia en el punt de mira de la comunitat científica i clínica".

Els experts en òptica avisen que aquests estils de vida, poca activitat a l’aire lliure i molta mirant pantalles, estan danyant la salut visual dels joves i, en gran manera, estan afectant les dones, les taxes de miopia de les quals són més grans.

Delgado considera que en el cas de la generació de nadius digitals, si aquestes miopies continuen desenvolupant-se sense control, en molts casos arribaran a nivells de risc, sent potencials causes de patologies en l’etapa adulta (més de 6 diòptries). "És necessari continuar elaborant investigacions per determinar les causes, els factors de desenvolupament i els millors tractaments que controlin la progressió de la miopia," segons Delgado. L’òptic destaca que "la conscienciació és vital per evitar que en el futur existeixin més casos de baixa visió a Espanya".

També adverteix que "la miopia es considera un factor de risc per a l’aparició primerenca de cataractes o el desenvolupament del glaucoma, que no presenta símptomes fins que s’ha perdut un 40 % del camp visual i és irrecuperable".

En aquest sentit, recorda que 'Ophthalmology', revista científica de l’American Academy of Ophthalmology, va fer un estudi sobre la creixent prevalença a nivell mundial i tendència d’evolució de la miopia i alta miopia i va projectar que prop de 5.000 milions de persones seran miops el 2050: 4.758 milions de persones amb miopia (49,8 % de la població mundial); i 938 milions de persones amb miopia alta (9,8 % de la població mundial).

L’òptic del Servei d’Oftalmologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, Enrique Jiménez, també corrobora que hi ha altres estudis, articles i publicacions que parlen que al final d’aquesta dècada aproximadament un terç de la població patirà de miopia. "La principal causa de l’increment de la miopia és el creixement del globus ocular, la seua longitud axial. Però aquest increment no pot atribuir-se únicament a raons genètiques, existeixen altres raons de gran importància com l’excés d’hores que els nens passen en tasques de visió pròxima davant de dispositius com ordinadors, tauletes o mòbils, o la falta d’exposició dels nens a espais oberts i a llum solar", insisteix Jiménez.

"La solució la tenim més fàcil del que creiem, simplement consisteix en controlar més el temps que passen els nens en tasques de visió pròxima, especialment amb dispositius electrònics, i passar més temps en espais oberts amb llum solar. Faltarà que el ritme de vida del segle que ens toca ens ho permeti", subratlla Jiménez.

Els òptics també recomanen portar una alimentació sana i equilibrada, a més de fer exercicis específics per als ulls i sotmetre’s a revisions periòdiques, que aconsellen que siguin anuals ja des de la infantesa. "Els nens poden tenir algun tipus d’anomalia visual sense haver demostrat cap símptoma aparent, per això és necessari el control ocular anual per revisar possibles defectes reactius i prevenir patologies en una edat de desenvolupament molt important", segons Delgado.

tracking