SEGRE

HISTÒRIA JACIMENTS

Un grup de paleontòlegs ha trobat a Isona el jaciment més modern d'aquests rèptils, de fa 66 milions d'anys

Un grup de paleontòlegs ha trobat a Isona el jaciment més modern d’aquests rèptils, de fa 66 milions d’anys || Les restes donen llum sobre el paisatge just abans de la seua extinció

Una de les campanyes d’excavació al Molí del Baró.

Una de les campanyes d’excavació al Molí del Baró.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de paleontòlegs ha descobert el jaciment de dinosaures més modern d’Europa a prop de Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà. En aquest jaciment, conegut com el del Molí del Baró, s’han trobat una gran diversitat de restes de dinosaures, nombroses restes òssies de cocodrils i algunes de closca de caragol terrestre. Àngel Galobart, paleontòleg de l’Institut Català de Paleontologia i del Museu d’Isona, va explicar ahir que les mostres més abundants corresponen a diferents espècies de vegetals, entre les quals destaquen les fulles de la palmera Sabalites. A més de fulles, s’han trobat innombrables fragments de troncs i llavors.

Galobart va dir que aquestes restes permetran als investigadors dibuixar el paisatge que hi havia a la Conca de Tremp fa 66 milions d’anys, just abans de l’extinció dels dinosaures. El jaciment està format per gresos i argiles dipositades en un ambient fluvial, segurament al fons d’una petita acumulació d’aigua en un meandre abandonat o en una zona molt propera a un riu, va explicar Galobart. La major part de restes de dinosaures recuperades pertanyen a hadrosaures de diferents mides, però també s’han recuperat dents de dinosaures carnívors i fragments de closques d’ous de titanosaures.

Sant Romà d’Abella estava ple de palmeres, falgueres i tenia un riu cabalós al cretaci

La recuperació s’ha portat a terme en el transcurs de cinc campanyes d’excavacions que van començar l’any 2002. Els estudis d’aquestes restes han permès descobrir que el paisatge de la Conca era molt diferent del que la gent veu ara ja que, segons va assenyalar Galobart, fa seixanta-sis milions d’anys el Pallars Jussà dibuixava un paisatge ple de palmeres, falgueres i amb un riu amb un cabal molt elevat i meandres en què els dinosaures anaven a pondre ous. El paleontòleg va explicar que els dinosaures van viure fa 150 milions d’anys i molts dels jaciments que s’han excavat han deixat imatges de períodes molt diferents.

Així mateix, va insistir en el fet que “no n’hi ha cap més a Europa” que s’atansi tant a l’extinció dels dinosaures. Els científics, amb aquestes restes, podran aportar més informació sobre la forma de vida dels últims dinosaures.

Per la seua banda, val a recordar que el jaciment palentològic Basturs Poble, a prop d’aquest nucli del municipi d’Isona i Conca Dellà, també es va revelar com el més important d’Europa en restes de dinosaures hadrosaures, també denominats de morro d’ànec.

Els agents dels Mossos d’Esquadra van comprovar que venia fòssils de dinosaures i d’invertebrats, així com destrals, braçalets i puntes de fletxa procedents de jaciments catalans i andorrans. Així mateix, oferien falsificacions fetes pels mateixos venedors.

Dos detinguts el 2017 per espoliar jaciments lleidatans

Els Mossos d’Esquadra van arrestar fa dos anys dos veïns de la Selva per haver espoliat jaciments protegits al Pallars Jussà. Es tractava de dos veïns de la localitat gironina d’Amer de vint-i-nou i trenta-cinc anys acusats d’un delicte continuat d’estafa i contra el patrimoni històric. Segons assenyala la investigació policial, es dedicaven a la venda d’articles arqueològics, paleontològics i altres antiguitats i oferien els seus articles per internet.

Una de les campanyes d’excavació al Molí del Baró.

Una de les campanyes d’excavació al Molí del Baró.ACN

tracking