SEGRE

Els experts avisen: només una armilla salvavides evita que un nen s'ofegui

L’ofegament infantil és la segona causa de mort per accidents entre menors

Presentació de la campanya #CapNensofega, organitzada per la Fundació CET 10.

Els experts avisen: només una armilla salvavides evita que un nen s'ofeguiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ofegament infantil és la segona causa de mort per accidents entre menors i els experts avisen que només armilles salvavides homologades poden evitar aquests tràgics successos, ja que la resta de flotadors no són "elements de seguretat", sinó complements per divertir-se o aprendre a nadar. Així ho ha explicat aquest dijous en declaracions als mitjans l’expert en seguretat aquàtica Ramsés Martí, en el marc de la cinquena edició de la campanya #CapNensofega, organitzada per la Fundació CET 10.

Maneguins, flotadors redons o xurros de piscina són eines útils perquè els nens aprenguin a nadar, però no garanteixen la seguretat del menor en cas que hi hagi algun inesperat contratemps. Els maneguins, per exemple, poden escórrer-se dels braços a què estan subjectes; i un flotador que envolta la cintura, si s’estreny massa, pot dificultar que el nen es doni tornada si queda de cap per avall a l’aigua, mentre que si no prem prou pot fàcilment relliscar.

Una nota de premsa de CET 10 recorda que el 2018 van morir a Catalunya 41 persones ofegades a l’aigua, de les quals cinc eren menors d’edat. En el que cosa portem de 2019, i sense que encara hagi començat l’estiu, ja han perdut la vida d’aquesta forma quatre menors.

Després dels accidents de trànsit, la mort per ofegament és la més corrent entre menors d’edat, ja que un nen pot ofegar-se amb una sola inspiració que porti aigua als pulmons (uns 20 segons). Les franges d’edat compreses entre els 0 i els 4 anys i els 5 i els 9 són les més fràgils en aquest sentit.

Però més enllà d’elements salvavides -que fan una "falsa sensació de seguretat" -, que un adult vigili a tota hora els moviments dels menors a l’aigua resulta fonamental per prevenir ofegaments. "Si no hi ha un adult responsable, que els nens no accedeixin a l’aigua", recomana Martí, que reclama una "vigilància constant" de les aventures dels nens a l’aigua i que a aquests se’ls ensenyin unes "pautes de comportament" de manera que s’evitin situacions tràgiques. "De la mateixa forma que quan els nens van amb bicicleta els posem un casc, a l’aigua han de portar una armilla salvavides", ha asseverat Martí.

Aquest expert en seguretat aquàtica també destaca que hi ha altres elements que poden ajudar a prevenir ofegaments, doncs existeixen braçalets que emeten sons quan un menor cau a l’aigua o cinturons que es poden unflar si s’activen mitjançant un mecanisme en situacions de risc.

tracking