SEGRE

CELEBRACIONS FOLKLORE POPULAR

Cervera, cultura 'endiablada'

La Trobada Nacional de Ball de Diables reuneix uns 1.000 participants a la capital de la Segarra || Cremen 400 quilos de pólvora per homenatjar els Carranquers, que compleixen 25 anys

Encesa a la plaça Universitat en què van participar uns 1.000 diables.

Encesa a la plaça Universitat en què van participar uns 1.000 diables.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coincidint amb la capitalitat de la cultura catalana, Cervera va acollir ahir la Trobada Nacional de Ball de Diables. L’encontre va ser també un tribut per al grup Diables de Cervera Carranquers, entitat de la qual formen part els 150 diables encarregats de l’Aquelarre i que ahir van celebrar els seus 25 anys d’existència. Segons Jordi Lloberes, responsable de la Federació de Diables de Catalunya, entitat que dóna cabuda a més 300 colles, el d’ahir va ser un dels encontres més massius de la història de la federació.

Per la seua part, el responsable dels Carranquers, Jordi Calafell, va explicar que, per organitzar la trobada, es va escollir entre els grups els diables més tradicionals, concretament els que compten en el seu repertori amb un Ball de Diables propi. En l’actualitat a Catalunya hi ha unes quaranta colles que en tenen.

La trobada va comptar amb un correfoc infantil a la tarda i un altre a la nit amb 20 grups de diables

Com es fa de forma prèvia a l’Aquelarre, que celebra l’Aquelarret, la festa infantil, en la celebració d’ahir es va organitzar també inicialment l’actuació de quatre grups infantils. Concretament els de Torredembarra, Sant Quintí de Mediona, Valls i Cervera, que van dur a terme un correfocs invers al de l’Aquelarre, és a dir, des de la plaça Major fins a la plaça de la Universitat. La celebració va començar a les 18.15 hores amb la festa infantil i, a l’arribar a la plaça Universitat, van oferir una mostra del Ball Parlat, sàtira contundent dedicada a qüestions d’actualitat i proximitat.

Ja a la nit, cap a les 21.00 hores, va començar el correfocs dels 20 grups de diables adults. Van portar a terme el mateix itinerari i van culminar la celebració amb una multitudinària encesa amb 1.000 diables a la plaça Universitat. El correfocs va estar encapçalat per la colla de Vilanova i la Geltrú, la tradició de la qual es remunta al 1832. El grup de Cervera va tancar la comitiva de diables. En total, van cremar 400 quilos de pólvora. Val a assenyalar que les 20 colles participants han estat presents en alguna ocasió a la festa de l’Aquelarre de la capital de la Segarra.

La Trobada Nacional de Diables va comptar amb un pressupost de 25.000 euros amb aportacions del departament de Cultura, la Diputació de Lleida, la Federació de Diables i els comerços locals.

Dos dècades ‘organitzant’ el foc de l’Aquelarre La tradició dels Diables de Cervera figura ja a les ordenacions del Corpus de Cervera de l’any 1426. Tanmateix, la versió actual dels diables cal buscar-la mirant només 40 anys enrere en la celebració de l’Aquelarre. La presència dels diables a la festa va arribar amb la Companyia d’Animació la Matraca, entitat que va organitzar la celebració a partir de la cinquena edició del certamen de les bruixes. Aquests havien pres el relleu a l’Assemblea de Joves, que havia dissenyat l’Aquelarre i havia donat forma també al primer bestiari local.

Encesa a la plaça Universitat en què van participar uns 1.000 diables.

Encesa a la plaça Universitat en què van participar uns 1.000 diables.X.S.

Encesa a la plaça Universitat en què van participar uns 1.000 diables.

Encesa a la plaça Universitat en què van participar uns 1.000 diables.X.S.

tracking