SEGRE

FESTES TRADICIONS

Calendari de falles lleidatanes

Primer municipi del Pirineu que celebrarà aquesta festa mil·lenària el proper 15 de juny || Estrenen camins senyalitzats de les baixades a l’Alta Ribagorça

Imatge d’arxiu de les falles a Durro.

Imatge d’arxiu de les falles a Durro.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les festes de Sant Joan s’atansen i al Pirineu lleidatà és sinònim de falles. Durro serà l’encàrregat d’obrir el calendari diumenge vinent, 15 de juny, i serà el primer municipi dels que celebren aquesta festa mil·lenària en el seu quart any com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L’Alta Ribagorça espera uns 20.000 visitants durant els set caps de setmana de falles, fins al proper 27 de juliol. El pati de l’IEI va acollir ahir, amb música inclosa, la presentació del programa de les festes del foc a la Ribagorça, que concentra deu dels quinze municipis que tenen declarades les falles com a Patrimoni de la Humanitat. En total, són 17 els municipis lleidatans que celebren aquesta festa del foc.

CALENDARI

  • 15 de juny. Durro
  • 17 de juny. La Pobla de Segur 
  • 22 de juny. Senet
  • 23 de juny. Alins, Arties, Boi, Casós, Isil, Les, el Pont de Suert i Vilaller 
  • 29 de juny. Barruera i València d’Aneu 
  • 6 de juliol. Eril la Vall i Alós d’Isil 
  • 19 de juliol. Taüll
  • 27 de juliol. Llesp

El president del consell comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, va destacar que des de la declaració de la Unesco el nombre de visitants s’incrementa cada any i va apostar per conservar-lo. Així, aquest any s’estrenarà la senyalització dels camins que recorren les baixades de les falles, des del far on s’encenen a la muntanya, fins al lloc al qual arriben els fallaires en el seu descens al municipi. Tot això perquè els turistes puguin conèixer amb més detalls les característiques d’aquesta festa durant tot l’any i també amb llum de dia. En total, el consell comarcal ha senyalitzat tot el recorregut dels Camins de Foc i s’han instal·lat diferents plafons explicatius amb les singularitats de cada municipi, ja que la Ribagorça celebra fins a nou tipus diferents de falles i que aquests dies poden conèixer-se a través d’una exposició a l’IEI.

Al Pallars Jussà, la Pobla de Segur recollirà el testimoni de Durro i serà la següent a protagonitzar la baixada de falles. Serà el proper 17 de juny, com és tradició, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Ribera.

L’any passat, la Pobla va escriure una nova pàgina a la història de les festes del foc amb la participació de dones per primera vegada com a fallaires. El punt àlgid del calendari serà la vigília de Sant Joan, el dia 23, en què es concentren la majoria de baixades en diversos municipis de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i Aran. La localitat de Llesp serà l’encarregada de tancar la festa el proper 27 de juliol.

tracking