SEGRE

MOSTRES TRADICIONS

Reconstruint la història de Solsona

Una exposició pretén identificar 199 nens que van fer la primera comunió entre el 1930 i el 1959 || Són retrats captats pel fotògraf local Josep Maria Vicens i cedits a l’Arxiu

L’exposició reflecteix la moda i els costums religiosos del segle passat.

L’exposició reflecteix la moda i els costums religiosos del segle passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell comarcal del Solsonès exposa des de dissabte els retrats de Saps qui són?, una mostra fotogràfica de nens que van fer la primera comunió entre la dècada dels trenta i cinquanta del segle passat. En concret, es tracta de gairebé dos-cents retrats capturats pel fotògraf local Josep Maria Vicens (1884-1961), la majoria dels quals van arribar sense identificar l’Arxiu Comarcal.

A banda de posar a prova la memòria dels veïns de més edat per aconseguir posar nom i cognom a la majoria de rostres que s’exhibeixen, l’objectiu d’aquesta iniciativa és reflectir la importància social de la primera comunió a mitjans del segle passat. Així, segons la comissària de l’exposició, Rosa Vila, els fills de les famílies més adinerades lluïen una banda brodada, mentre que els més humils portaven un simple llaç lligat al braç.

Així mateix, les fotografies més antigues presenten fons amb motius florals i les nenes van abillades amb vels llargs i pentinats més elaborats. Per facilitar el treball d’identificació, els visitants disposen reben una llista amb el número que correspon a cada retrat i que poden omplir amb les dades de la persona que creuen que està fotografiada.

Ja hi ha veïns que s’han reconegut a les fotos, com la Teresa, que va assegurar que “m’ha fet molta il·lusió trobar-me. Crec que aquí devia tenir vuit anys”. A part de les imatges, l’exposició Saps qui són? aporta llum sobre la moda i els costums religiosos del passat amb una recopilació d’objectes de la primera comunió, com copes, vestits i rosaris. D’altra banda, l’exposició serà oberta al públic fins al 23 de juny.

L’exposició reflecteix la moda i els costums religiosos del segle passat.

L’exposició reflecteix la moda i els costums religiosos del segle passat.ACN

tracking