SEGRE

Baixa l'ús del condó i pugen les infeccions per transmissió sexual

Preservatius

Baixa l'ús del condó i pugen les infeccions per transmissió sexualEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de sanitat, María Luisa Carcedo, ha alertat aquest dijous de l’augment "molt preocupant" del nombre d’infeccions de transmissió sexual, amb un increment mitjà anual del 26,3 % entre 2013 i 2017, mentre que l’ús del preservatiu entre els joves ha descendit del 84 al 75% entre 2002 i 2018. Aquest descens en l’ús del preservatiu és una de les causes de l’"important increment" de malalties de transmissió sexual que es creien pràcticament desaparegudes, com la gonorrea, la sífilis o la clamídia que, en termes generals, han experimentat un increment mig d’anual del 26,3 % entre 2013 i 2017.

En concret, la gonorrea -de la qual s’han registrat a Espanya alguns casos de soques resistents als tractaments- és la que assoleix la taxa més elevada, amb 78,1 casos per 100.000 habitants, en població d’entre 20 i 24 anys.

El 2017 es van registrar en Espanya un total de 23.942 infeccions de transmissió sexual, segons les dades de Vigilància Epidemiològica de l’Institut de Salut Carles III, que reflecteixen que aquell mateix any es van detectar 8.722 casos de gonorrea, davant els 5.500 de 2015. Per aquesta raó, Sanitat ha posat en marxa la campanya #SiemprePreservativo, enfocada als joves, per advertir-los que han d’utilitzar sempre el condó, ja que és l’únic mecanisme barrera que evita la transmissió de malalties de transmissió sexual. "L’ús del preservatiu és un assumpte fonamental de salut pública, una mesura que tenim que recomanar vivament entre els joves" i especialment ara que s’està observant "un repunt molt preocupant" de les infeccions de transmissió sexual (ITS) a causa del relaxament en l’ús d’aquest mètode barrera.

La ministra de sanitat s’ha referit, així, als casos de malalties "que sonen anacròniques" com la gonorrea, sífilis i clamídia i que estan afectant especialment la població d’entre 20 i 34 anys. Es tracta, no obstant això d’una "epidèmia global", segons ha explicat la directora general de Salut Pública, Pilar Aparicio, que s’ha referit a les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que parlen que el 2016 es van produir 366 milions de noves infeccions d’ETS al món.

Aquesta campanya, que s’emmarca en l’Estratègia Nacional de Salut Sexual i Reproductiva, vol actuar sobre certes creences que afecten als joves i adolescents que presenten una baixa percepció del risc, "ideals romàntics" i rols de gènere que -segons Aparicio- contribueixen al baix ús del preservatiu. "Això els fa ser un grup especialment vulnerable a la infecció pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual", ha apuntat després de destacar que la campanya té per objectiu reduir l’impacte d’infeccions i conscienciar.

La ministra, per la seua part, ha advertit de l’augment de l’ús de mètodes no segurs com "la marxa enrere" que "en la societat actual és lamentable" que es continuï considerant una forma de prevenció d’embarassos i de protecció davant malalties. "Els joves saben que en una relació sexual es pot produir un embaràs, també saben que es produeix la transmissió del VIH, però hi ha moltes altres malalties que, a causa que eren en una prevalença molt baixa en les dècades anteriors, gairebé ni van sentir parlar-ne i les desconeixen", ha advertit.

tracking