SEGRE

Dones amb càncer de mama denuncien les traves en incorporar-se a la feina

El 90% de les pacients a qui se’ls ha detectat un tumor de forma precoç és lliure de la malaltia als cinc anys

Dones amb càncer de mama denuncien les traves en incorporar-se a la feina

Dones amb càncer de mama denuncien les traves en incorporar-se a la feinaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació Espanyola de Càncer de Mama (Fecma) ha denunciat aquest dilluns el "rebuig" a què s’enfronten les pacients d’aquests tumors en incorporar-se a la feina amb el que han de superar "esglaons" que no s’esperen, com acomiadaments o baixes laborals. Ho ha assegurat Cristina González, representant de Fecma en l’acte "Úniques i iguals: La Dona davant del càncer de mama avui", organitzat per Roche, en el qual han intervingut també oncòlogues que han destacat els avenços en el tractament d’aquesta malaltia, de la qual es diagnostiquen al voltant de 30.000 nous casos cada any.

González ha explicat com el càncer de mama "apareix com un meteorit" i cau "en el projecte de vida que tens perfilat" sense avisar i ha incidit que amb aquesta malaltia no s’ha d’estigmatitzar però tampoc no frivolitzar".

La representant de Fecma ha considerat com una prioritat la investigació en càncer de mama i per a això aquesta entitat "va de la mà" de la investigació i la medicina, tanmateix, ha posat èmfasi en la necessitat de què l’espai sociolaboral d’aquestes pacients ocupi un lloc essencial i es destinin recursos per a això. I és que, ha explicat González, en les empreses hi ha "un rebuig" a la "incorporació en general" d’aquestes dones, que s’han d’enfrontar de vegades a acomiadaments i baixes laborals. "Han de superar esglaons que no s’esperen", ha ressaltat. Per la seua part, les oncòlogues que han intervingut, del Hospital Clínic Universitari de Valencia Begoña Bermejo, i de l’Universitari de Basurto Elena Galve han coincidit que cada vegada hi ha més casos de càncer de mama però també la supervivència és més gran. "Veiem més pacients però en viuen més".

De fet, el 90 % de les dones a qui se’ls ha detectat un tumor a la mama de forma precoç és lliure de la malaltia als cinc anys. Han exposat que cada pacient és un cas diferent, "és únic", amb la qual cosa hi ha "moltes estratègies" per realitzar el tractament personalitzat. Per això, hi ha moltíssimes llargues supervivents" i en aquest sentit les oncòlogues s’han mostrat partidàries que existeixin unitats específiques per tractar-les una vegada donades d’alta, quan estan curades.

En l’acte s’han exposat algunes de les conclusions d’un informe elaborat per Roche sobre les dones com a agents de canvi en l’oncologia que destaca que aquestes són una "valuosa font" de canvi positiu en els esforços per reduir el pes mundial del càncer. També insta a aprofitar "al màxim" el potencial de les dones per ajudar avançar en la lluita contra la malaltia.

tracking