SEGRE

DRETS LLEURE

La Urbana obre diligències contra un pub de Lleida per racisme

La Guàrdia Urbana obre diligències contra el controlador d’accés d’un pub per haver impedit l’entrada a un jove “per ser negre”, segons l’afectat || Investigat per un delicte de coaccions lleus

La Guàrdia Urbana va obrir diligències per un delicte per coaccions lleus.

La Guàrdia Urbana va obrir diligències per un delicte per coaccions lleus.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Urbana de Lleida ha obert diligències contra el controlador d’accés d’un pub del carrer Bonaire de la capital del Segrià que diumenge a la matinada suposadament va impedir l’entrada d’un jove pel color de la seua pell. L’expedient està obert per un delicte de coaccions lleus (antiga falta) que ha estat derivat al jutjat. Els fets van tenir lloc diumenge entre les tres i les quatre de la matinada, quan una patrulla es va desplaçar fins al lloc al ser alertada telefònicament d’un suposat cas de racisme.

DADES

  • 15 denúncies el 2017. Els Mossos van registrar quinze denúncies per ètnia o origen el 2017 a les comarques de Lleida. 
  • 9 denúncies el 2016. Els casos gairebé es van duplicar el 2017 respecte al 2016, quan els Mossos en van registrar nou. 
  • 54 casos policials i judicials. De les 54 víctimes lleidatanes dels delictes d’odi el 2017, 22 ho van ser per racisme o xenofòbia.

Un grup de joves va denunciar als agents que el vigilant de seguretat del Baba Room havia permès l’entrada a tot el grup excepte a un d’ells “per ser negre”, segons van afirmar. Concretament, el controlador d’accés hauria afirmat que “la gent com tu no pot entrar al local”, segons van explicar fonts solvents a SEGRE. Després d’aquesta resposta, els joves van decidir trucar a la Guàrdia Urbana ja que van considerar que es tractava d’un cas de racisme. Una vegada al lloc, els agents van identificar els implicats i van obtenir les diferents versions, entre les quals la de l’encarregat del local, que també es trobava a l’exterior després de ser requerit pels afectats.

L’encarregat va negar que al pub es prohibís l’accés pel color de la pell i que no hi havia cap motiu objectiu per no deixar-lo entrar. Així mateix, ahir un portaveu del local de lleure va explicar que “l’encarregat es va disculpar amb l’afectat quan va saber el que havia passat i va explicar tant al denunciant com als agents que no hi havia cap raó per impedir-li l’accés”. Davant d’aquestes versions, la Guàrdia Urbana va decidir obrir diligències contra el controlador d’accés, que pertany a una empresa de seguretat contractada pel pub, i el va denunciar per un delicte lleu de coaccions. De forma paral·lela, l’encarregat va oferir al grup accedir a l’interior però aquests ho van declinar. Per a un delicte de coaccions lleus, el Codi Penal preveu una pena de multa d’entre un i tres mesos, amb quotes diàries en funció de la renda.

El 2017 es van detectar cinquanta-quatre víctimes de delictes d’odi a la província de Lleida, segons assenyalen les dades del ministeri de l’Interior, dels quals vint-i-dos casos van ser per racisme o xenofòbia. En vint-i-quatre casos, el motiu la raó va ser per motius ideològics. Els Mossos d’Esquadra van tramitar quinze denúncies, gairebé el doble que el 2016 (9).

Precedent amb joves Down a Lleida L’amo d’un altre pub de Lleida va ser condemnat el 2017 a 8 mesos d’inhabilitació professional pel veto del local a 14 joves amb síndrome de Down. El propietari del pub Fissure va dir que va ser un acte desafortunat i que no es repetiria. La condemna no va comportar ni una sanció econòmica ni el tancament del local, per la qual cosa va poder seguir obert perquè el fet delictiu va recaure sobre la persona. Down Lleida va presentar una denúncia a Fiscalia per vulneració dels drets de les persones amb discapacitat.

tracking