SEGRE

Renfe preveu augmentar les vendes per internet per reduir costos

Vol multiplicar almenys per tres el pressupost destinat a la digitalització

Imatge d’arxiu d’un tren AVE aturat a l’estació de Lleida-Pirineus.

Imatge d’arxiu d’un tren AVE aturat a l’estació de Lleida-Pirineus.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Renfe espera augmentar fins un 90% la venda de bitllets a través d’internet, amb l’objectiu de reduir un 30% el cost de distribució, ha avançat aquest dimecres el seu president, Isaías Táboas, en una jornada organitzada per 'Cinco Días" sobre la liberalització ferroviària. El president de l’operadora ferroviària pública ha explicat que actualment la venda de bitllets per internet suposa només un 45% del total i l’objectiu és anar ampliant la distribució a través d’aquest canal en els propers anys.

Táboas ha considerat que el procés de liberalització, que es posarà en marxa a partir de desembre de 2020, com "un repte" i, alhora, "una oportunitat". En aquest sentit, ha explicat que Renfe està acostumada ja a competir amb la carretera i l’avió, però no sobre rails, per la qual cosa la liberalització pot resultar un fenomen semblant al que va representar per a l’operadora pública l’inici de l’alta velocitat el 1992. Encara que alguna de les empreses que arribi a competir a Espanya pot tenir molta experiència i fins i tot més mida que Renfe, Táboas s’ha mostrat segur que l’operadora espanyola aprendrà bastant del que ells puguin fer.

En canvi, el que li preocupa més és la disrupció tecnològica, que sorgeixi un competidor que "ens faci un 'booking' del transport" pel que la companyia ha de fer més esforç davant d’aquesta amenaça. "Ningú al sector no està acostumat a competir en això, pel que hem de preparar-nos i convertir-se en un operador integral", que ofereixi no només un trajecte des d’una estació a una altra, sinó també els desplaçaments des de la casa del viatger fins la seua destinació final. Això significa un canvi radical en la manera de presentar el producte i suposa, a més, establir aliances amb operadors d’altres maneres de transport per incloure tota aquesta oferta a les nostres plataformes, ha agregat. Es tracta, en definitiva, d’estar preparat per fer front tant a la liberalització ferroviària com a l’amenaça que suposa la disrupció tecnològica, perquè l’empresa continuï creixent, guanyi en eficiència i continuï prestant el servei amb seguretat.

Per a això, és necessari multiplicar almenys per tres el pressupost destinat a la digitalització i a l'I+D, a més d’invertir en la formació, multiplicant l’actual import per cinc, ja que Renfe és una empresa de serveis on les persones han de treballar per a les persones. Així mateix, la companyia ha de guanyar en eficiència operacional i pràcticament duplicar el volum de quilòmetres recorreguts pels seus trens d’alta velocitat a l’any (actualment 2.500).

Aquest esforç és necessari per poder competir en costos i preus amb nous operadors que se centraran al mercat de baix cost, on el secret és en tenir trens més eficients amb més places i més rotació de material, ja que el cost de l’energia, el maquinista i el cànon no variarà.

tracking