SEGRE

LLEURE NOCTURN DRETS

La Fiscalia investigarà el suposat veto en un pub per racisme

El cas podria constituir un delicte contra els drets fonamentals

Vistes de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Lleida.

Vistes de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia investigarà el suposat veto racista d’un vigilant de seguretat del pub Baba Room del carrer Bonaire de Lleida (vegeu SEGRE d’ahir) per determinar si ha constituït un delicte contra els drets fonamentals. Tot i que de moment el Ministeri Públic no ha obert diligències perquè no ha rebut l’expedient policial, la investigació que obrirà presumiblement quan rebi el cas determinarà si s’ha vulnerat el capítol quart del Codi Penal sobre els “delictes relatius a l’exercici dels drets fonamentals”.

En un dels apartats, aquest capítol afirma que seran castigats “els que en l’exercici de les seues activitats professionals o empresarials deneguin a una persona una prestació a què tingui dret per raó de la seua ideologia (...), pertinença a una ètnia, raça o nació”. En el cas de ser jutjats i condemnats, el vigilant de seguretat podria ser inhabilitat de la professió per un període d’entre un i quatre anys. Precisament, la Fiscalia es va querellar el 2017 contra un altre pub lleidatà que va incórrer en un delicte contra els drets fonamentals al vetar l’entrada a catorze joves amb síndrome de Down.

En aquell cas, el propietari del local (Fissure) va ser condemnat a vuit mesos d’inhabilitació professional. El fet delictiu va recaure en la persona, per la qual cosa el pub va poder continuar obert. Per la seua banda, un portaveu del Baba Room va explicar ahir que “no prendrem cap mesura contra el controlador d’accés, més enllà de concertar una reunió amb l’empresa de seguretat subcontractada per tornar a recalcar que tothom té accés al pub”.

En aquest sentit, van reiterar que “va ser un malentès i l’encarregat va anar ràpidament per disculpar-se amb l’afectat”. La Urbana va obrir la nit de dissabte a diumenge diligències contra el vigilant per un suposat cas de racisme. Pel que sembla, un grup de joves va denunciar que el vigilant del local havia permès l’entrada a tots excepte a un d’ells “per ser negre”.

“No s’ha de discriminar ningú per la seua raça o color de pell” L’Associació Senegalesa de Lleida va ser una de les organitzacions que ahir van condemnar el presumpte cas de racisme en aquest pub. El president, Ibrahim Bao, va reivindicar que no “s’ha de discriminar una persona pel seu color o per la nacionalitat” i, tot i que va subratllar que “aquests són casos residuals a Lleida, va explicar que “encara hi ha gent que ens jutja per la nostra raça”. Ibrahim va destacar que “l’accés a llocs públics no se li hauria de vetar a ningú, independentment de la nacionalitat, religió o gènere”. “Associacions com la nostra treballem des de fa anys per donar a conèixer la nostra cultura i afavorir la integració, perquè només sent tolerants podem arribar més lluny”, va dir, alhora que va destacar que “el racisme és una mostra d’incultura”.

tracking