SEGRE

El 90% de les persones en tractament per addicció a drogues consumeixen alcohol

Un control d'alcoholèmia

El 90% de les persones en tractament per addicció a drogues consumeixen alcoholEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 90% de les persones amb problemes d’addicció ateses a Proyecto Hombre manifesten consums problemàtics i/o regulars d’alcohol, encara que no sigui aquesta la substància per la qual demanden ajuda, i en les dones és la droga "per excel·lència": la consumeixen un 12 % més que els homes. Així es recull a l’Informe 2018 de l'Observatori Proyecto Hombre sobre el perfil de les persones amb problemes d’addicció en tractament, que compta amb el suport del Ministeri de Sanitat a través del Pla Nacional sobre Drogues, i que ha estat presentat aquest divendres en CaixaFórum.

L’alcohol i la cocaïna són les principals substàncies per les quals es demana ajuda, encara que la primera redueix de manera lenta la seua proporció (37,5 %), mentre que la segona mostra una tendència lleugerament creixent (34,9 %) i es van atansant.

"En l’àmbit de les addiccions l’alcohol és el problema de salut pública més gran a Espanya", ha subratllat Luis Bononato, president de la Asociación Proyecto Hombre, que ha lamentat que sigui present en el dia a dia, al carrer, i que se'l relacioni amb el lleure i la diversió.

L’estudi, realitzat mitjançant 2.600 enquestes a persones en tractament en els centres que Projecte Hombre té a tot Espanya, assenyala que del total de les 18.000 persones ateses, el 85,4 % són homes i el 14,6 % dones, una diferència de gènere similar a anys anteriors.

Encara que la dones consumeixen gairebé totes les drogues, la principal és l’alcohol (12 punts percentuals més que els homes) i tarden més a demanar ajuda, pel que "ja arriben amb un problema important de salut, de vulnerabilitat i d’exclusió social," ha assenyalat María Ángeles, experta de la Comissió d’Avaluació de l’associació i una de les autores de l’informe. L’alcohol és també la substància el consum problemàtic de la qual es detecta a edats més primerenques (entre els 15 i els 16 anys), encara que no hi ha dades, ja que les enquestes només es realitzen a majors de 18 anys. Malgrat això, la demanda de tractament per alcohol se situa a partir dels 40 anys de mitjana, per la qual cosa els pacients acudeixen als centres amb molts de consum a la seua esquena i en una situació molt deteriorada.

Bononato ha subratllat que està augmentant la població de menors atesos; des de fa tres anys busquen ajuda per addiccions relacionades amb les noves tecnologies i ja es comença a atendre per problemes relacionats amb les apostes esportives.

Encara que les dades d’altres estudis mostren l’increment en el consum de pornografia per part de xavals cada vegada més joves, el president de Projecte Hombre ha indicat que fins i tot no han rebut sol·licituds d’ajuda per aquesta raó.

L’estudi mostra que, en general, l’edat mitjana d’inici del tractament és de 38 anys; el percentatge més gran (23,5%) se situa entre els 36-40 anys. Després de l’alcohol i la cocaïna, la tercera substància més consumida és el cànnabis. El 2018 es constata un augment respecte a l’any anterior reprenent la tendència, que es manté propera al 9%. L’heroïna mostra un lleuger descens i se situa en el 3%.

La diferència més gran que es detecta per sexe es refereix a les famílies monoparentals: un 13% de dones amb fills a càrrec davant el 1% d’homes.

tracking