SEGRE

METEOROLOGIA ESTIU

Baldomar, a la Noguera, registra la màxima més alta de tot Catalunya, amb 38,3 graus

El SEM atén la primera víctima per l’episodi d’altes temperatures, una dona que va patir una lipotímia || Baldomar registra la màxima més alta de tot Catalunya, amb 38,3 graus

Mare i filla decantant-se ahir per un dels títols disponibles a la bibliopiscina de Pardinyes.

Mare i filla decantant-se ahir per un dels títols disponibles a la bibliopiscina de Pardinyes.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis sanitaris van atendre ahir a la tarda una dona que va patir una lipotímia i que es va desplomar al carrer Pallars de Lleida, una de les primeres intervencions del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per l’onada de calor que aquesta setmana afecta Catalunya i bona part de la Península. Protecció Civil va activar ahir l’alerta del pla Procicat davant d’un episodi continuat de temperatures extremes que es prolongarà fins al cap de setmana i que podrà assolir els 40 graus a partir de demà dijous, quan tota la província estarà en alerta roja. Les de Ponent van ser ahir les comarques més afectades per la massa d’aire procedent de l’Àfrica i van liderar el rànquing de màximes del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Els valors més alts de la jornada es van registrar a Baldomar (38,3 ºC), Oliana (36,9 ºC), Tremp (36,6 ºC) i Organyà, Sant Romà d’Abella i Alcarràs, on els termòmetres van assolir 36,1 graus.

Per la seua part, l’ajuntament de Lleida va activar ahir la fase 2 del pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor i, entre altres mesures, s’intensificaran les crides per recordar les mesures de seguretat a través dels serveis de teleassistència. Per fomentar la lectura entre petits i grans durant aquest estiu, les piscines de 27 localitats lleidatanes se sumaran a la iniciativa bibliopiscines, oferint al públic llibres, contes i revistes.

En el conjunt d’Espanya, l’episodi de calor intensa començarà demà i assolirà el punt àlgid a partir de divendres, quan l’acumulació de calor propiciï que els termòmetres es disparin fins als 42 graus en zona de Madrid i Andalusia, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Ancians, malalts i nens són els col·lectius més vulnerables davant de l’onada de calor i els metges recomanen combatre-la amb una correcta hidratació, roba folgada i una alimentació que inclogui aliments rics en vitamines i minerals.

La Paeria activa la fase 2 del pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor L’episodi d’altes temperatures arribarà al punt àlgid demà, amb alerta roja a la província

“Cada any es produeixen diverses morts com a conseqüència de les onades de calor a Espanya”, va alertar el coordinador del Grup de Treball de Cronicitat i Dependència de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen), Javier Benítez, que va recordar que a França es van arribar a registrar entre quaranta i cinquanta morts en poc més d’una setmana com a conseqüència de les altes temperatures. Precisament, en aquest país, les autoritats han extremat les precaucions davant d’un episodi de temperatures que assolirà la màxima intensitat entre dijous i divendres, per la qual cosa ha decidit ajornar els exàmens del brevet, una prova que realitzen els estudiants de tercer d’ESO i que suposa el primer diploma oficial del sistema educatiu francès.

tracking