SEGRE

ALIMENTACIÓ NOVETATS

Una nova norma per al pa

El decret llei, que entra en vigor dilluns, fixa la quantitat de farina en els productes integrals, la definició del concepte ‘artesà’ o l’etiquetatge || Primera regulació del producte en 35 anys

La presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marqués, a la seua pastisseria.

La presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marqués, a la seua pastisseria.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un nou reial decret regularà l’elaboració, producció, etiquetatge i comercialització del pa a partir de dilluns vinent. La nova normativa posa especial atenció al pa integral, ja que des de la seua entrada en vigor serà obligatori que el 100 per cent de la seua farina sigui integral. Pel que fa al pa artesà, serà considerat així tot aquell en el qual l’home intervingui en més proporció que les màquines durant la seua producció.

Així mateix, el nou decret també estipula que per tal que un pa sigui considerat de massa mare ha d’incloure com a mínim un 5 per cent d’aquesta massa i com a màxim un 0,2 per cent de llevat de fleca. Respecte als impostos, a partir d’ara, el pa de tota mena de cereals, ja sigui blanc o integral, i aquells baixos en sal, passen a formar part de la categoria de pa comú (no especial com fins ara) i per tant l’IVA es rebaixarà del 10 al 4 per cent. En aquest sentit, el multicereal haurà d’estar elaborat amb tres o més farines i cada una de les quals haurà de ser-hi en una proporció mínima del 10 per cent.

A partir del 2022, tots els tipus de pa hauran de tenir un màxim d’un 1,31% de sal del seu pes total

D’aquesta manera, aquesta nova normativa, la primera que es redacta des de l’any 1984, pretén incrementar el consum de fibra a Espanya, que actualment es troba per sota dels 12,5 grams diaris, mentre que la ingesta recomanada és de 25 a 30 grams, segons l’Organització de Consumidors Units (OCU).

Finalment també modifica la quantitat de sal que es pot utilitzar en la fabricació del pa comú i concreta que com a màxim podrà contenir un 1,31 per cent del seu pes total. Tanmateix, al contrari que la resta de canvis, aquest no començarà aplicar-se fins al dia 1 d’abril de l’any 2022. El Govern central vol amb aquesta nova llei millorar i adaptar-se als hàbits de consum de la societat actual i procurar al consumidor més informació en el moment d’escollir els seus aliments.

“Aquesta llei ens posa en igualtat de condicions amb els supermercats”

Els forners artesans veuen amb bons ulls l’entrada en vigor d’aquest nou marc legislatiu. “Nosaltres portem fent les coses bé des de sempre i aquesta nova normativa ens posarà en igualtat de condicions amb els grans supermercats, que són els que habitualment no utilitzen els ingredients en les mateixes proporcions que com ho fem nosaltres”, va explicar ahir la presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marqués.   En aquest sentit, Marqués va reivindicar la traça dels artesans lleidatans. “Això donarà un valor afegit a la nostra feina, és una manera de posar davant l’artesà de l’artificial”. Pel que fa a la variació dels preus a causa de la rebaixa de l’IVA del 10 al 4 per cent, Marqués assegura que cada fleca “posarà els preus que consideri”. Tanmateix, l’elevat cost de les matèries primeres “probablement faci que els productes costin pràcticament el mateix.

Crec que el que aconsegueix aquesta mesura realment és que no hàgim d’apujar els preus”. D’aquesta manera, la presidenta dels forners de Lleida augura que, com aquesta nova normativa els “dóna la raó”, és viable que el volum de vendes es vegi incrementat. “La qualitat dels productes artesans sempre estarà per sobre de la dels grans punts de venda”, afirma. A partir de dilluns, les proporcions de farines integrals, cereals, sucre o sal en els pans canviaran de manera definitiva. “Els forners artesans treballen amb massa mare des de tota la vida, jo recordo treballar amb algunes que portaven refrescant-se durant més de 15 anys. Per això, que ara hi hagi una nova norma que obligui els productors de les grans superfícies que utilitzin com a mínim un 5 per cent em sembla bé. Al final, es tracta d’una qüestió de salut, ja que també al nostre cos se li posa millor un producte més natural”.

La presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marqués, a la seua pastisseria.

La presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marqués, a la seua pastisseria.AMADO FORROLLA

tracking