SEGRE

ENTREVISTA SALUT

Juan Felip Córdoba: «La immunoteràpia podria fer crònic el càncer de pulmó»

Juan Felipe Córdoba és oncòleg mèdic responsable de tumors toràcics de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida || Un estudi amb prop de 200 pacients dels hospitals Arnau de Vilanova i Josep Trueta de Girona revela dades positives d’aquest tractament, amb més esperança de vida i efectes secundaris menys agressius

L’oncòleg Juan Felipe Córdoba va organitzar ahir una jornada sobre immunoteràpia a l’Arnau.

L’oncòleg Juan Felipe Córdoba va organitzar ahir una jornada sobre immunoteràpia a l’Arnau.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La immunoteràpia s’està convertint en un tractament revolucionari en la lluita contra el càncer, sobretot pel que fa al de pulmó, un dels més mortals a causa del seu diagnòstic tardà. Juan Felipe Córdoba, oncòleg especialista de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, és un dels investigadors en aquest camp i ha participat en un estudi, juntament amb l’hospital Josep Trueta de Girona, que revela que la immunoteràpia augmenta l’esperança de vida amb efectes secundaris menys agressius que la quimioteràpia.

Quines dades han extret de l’estudi que han portat a terme al costat de l’hospital Josep Trueta de Girona

En l’estudi han participat un total de 198 pacients de càncer de pulmó amb metàstasi dels dos hospitals. És una anàlisi des de l’any 2015 que ha revelat dades molt positives del tractament d’immunoteràpia, ja que, de mitjana, ha allargat la supervivència a la malaltia de nou mesos a més d’un any, amb una toxicitat més manejable. L’estudi també demostra que els pacients amb metàstasi hepàtica viuen la meitat que els que tenen metàstasi cerebral, quan es creia el contrari.

El càncer de pulmó segueix sent un dels més mortals?

És la primera causa de mortalitat per càncer i la tercera en general. De fet, moren més dones per càncer de pulmó que de mama. L’explicació és que és un tumor amb un diagnòstic tardà, que arriba en fases avançades en què ja hi ha metàstasi, perquè no presenta símptomes. En el 70 per cent dels casos, quan es diagnòstica ja és un càncer metastàtic.

Afecta més els homes?

Sí, afecta més homes. Però estem detectant un repunt del nombre de casos en dones a causa del consum de tabac.

El tabac continua sent la principal causa d’aquest càncer?

En l’estudi, el 90 per cent dels pacients fumaven o havien fumat al llarg de la seua vida. Sí, n’és la principal causa. Així que cal deixar de fumar. Hem de conscienciar-ne la societat.

Es pot aplicar la immunoteràpia a qualsevol pacient?

Desgraciadament, no. En primera línia de tractament es pot aplicar a entre el 20 i el 30 per cent dels pacients. Però l’estudi que hem fet ens permetrà saber a quins pacients se’ls pot tractar amb immunoteràpia i a quins no. Tanmateix, no només s’aplica al de pulmó, sinó també en melanomes o càncers de cap i coll.

Quins efectes secundaris pot tenir la immunoteràpia?

Pot afectar qualsevol òrgan. Els més freqüents són hipotiroïdisme, neumonitis (inflamació dels pulmons) i reaccions cutànies. El principal objectiu és saber com evitar-los i diagnosticar-los de forma precoç. L’Arnau està pensant de crear una unitat d’infermeria per tractar casos de toxicitats relacionades amb la immunoteràpia, com té l’hospital Sant Pau de Barcelona.

Podem parlar de curació?

Encara no utilitzem aquesta paraula, però sí que hi ha dades molt positives amb què podríem començar a parlar que el càncer de pulmó passaria d’una malaltia mortal a crònica. Parlem dels llargs supervivents, que viuen més de dos anys.

Queda molt per fer?

Sí, queda molt per investigar i estem fent passos importants per fer-ho.

DADES 198  PACIENTS Estudi sobre el tractament de la immunoteràpia en càncer de pulmó de l’Arnau i el Josep Trueta. 50 TRACTAMENTS Nombre de pacients amb càncer de pulmó que es tracten amb immunoteràpia a l’Arnau a l’any.

Jornada sobre la detecció i el tractament de les toxicitats La Facultat de Medicina va acollir ahir una jornada sobre les toxicitats de la immunoteràpia. En aquest curs, organitzat per l’oncòleg Juan Felipe Córdoba, van participar els oncòlegs de l’Arnau de Vilanova Alberto Rodrigo i Paola Murata Yonamine, així com Jorgina Serra, infermera gestora de casos de toxicitats immunorelacionades de l’Hospital Sant Pau de Barcelona.

L’oncòleg Juan Felipe Córdoba va organitzar ahir una jornada sobre immunoteràpia a l’Arnau.

L’oncòleg Juan Felipe Córdoba va organitzar ahir una jornada sobre immunoteràpia a l’Arnau.AMADO FORROLLA

tracking