SEGRE

SOCIETAT

Una parella de pingüins gais, pares "exemplars" al zoo de San Francisco

Han criat fins tres pollets junts

Una parella de pingüins gais, pares

Una parella de pingüins gais, pares "exemplars" al zoo de San FranciscoEFE/ Marc Arcas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rio i Eduardo són una parella de pingüins del mateix sexe -ambdós mascles- que habiten al Zoo de San Francisco (Califòrnia, EUA), on han criat fins tres pollets junts i s’han erigit en pares "exemplars" dins de la comunitat, va explicar a Efe la seua cuidadora, Eva Solano.

A l’illa d’aquestes aus del parc californià habiten diverses desenes de pingüins de Magallanes -una espècie gairebé amenaçada que nia a la Patagònia- i no és estrany, segons han pogut comprovar els responsables del zoo al llarg dels anys, que es formin parelles del mateix sexe.

"(L’homosexualitat) és una cosa natural. Forma part dels qui són. No és una cosa que facin perquè siguin al zoo: aquí tenen a molts pingüins entre els quals elegir i s’han elegit l’u a l’altre", va dir a Efe Solano, que va apuntar que també han tingut parelles gais o lesbianes de flamencs, cignes, granotes, llangardaixos i mones.

El que fa de Rio i Eduardo una parella destacada per sobre de les altres no és la seua orientació sexual, sinó les seues excepcionals capacitats paternals, que fan d’ells, en paraules de la cuidadora, uns pares "fantàstics i increïbles", fins i tot millors que les parelles formades per membres de diferent sexe.

Aquests pingüins, que porten cinc anys "sortint junts", han criat tres pollets des de 2016, quan els treballadors del zoològic els van donar el primer ou perquè el covessin i el van mantenir sa i calent fins que el petit va sortir de la closca.

El primer fill adoptiu de la parella va ser enviat a un zoo de Nova York, ja que el parc californià participa en un programa de gestió de la població d’aquestes aus gairebé amenaçades, desenes de milers de les quals moren cada any a causa de la presència de petroli i carburants a l’oceà.

La bona experiència amb aquest primer ou va animar els responsables del zoo assignar-los un altre l’any següent, i aquesta vegada Rio i Eduardo sí van poder "quedar-se amb el pollet que en va nàixer".

"Els vam donar l’ou, el van covar, el pollet va nàixer i ells el van adoptar. Jo no vaig haver d’intervenir en absolut. A molts dels ocells que tenim aquí, els vigilo molt de a prop i quan el pollet o els pares necessiten ajuda, els la proporciono. Ells no van necessitar cap ajuda", va indicar Solano.

Igual que en el cas de les parelles de diferent sexe de pingüins de Magallanes, Rio i Eduardo es reparteixen les tasques d’incubació i cura dels ous i les cries, encara que també com en el cas de les parelles de diferent sexe, aquest repartiment no sempre és del tot equitatiu.

Rio normalment passa una mica més d’estona covant, mentre que a Eduardo li agrada dedicar més temps als seus passejos, però tot i així, segons va explicar la cuidadora, continua complint les seues obligacions paternals.

"Es preocupen l’u per l’altre i es preocupen pel seu fill, perquè és el seu fill. Fan el mateix que fan tots els altres i ho fan millor que la majoria de parelles del zoo", va assegurar Solano.

Rio i Eduardo no són els únics habitants gais de l’illa en l’actualitat: una altra parella, formada també per dos mascles, Ruppert i Winston, completa la comunitat homosexual entre els pingüins, encara que les qualitats paternals d’aquests últims encara són un misteri.

Ruppert té 5 anys i Winston només 2 (es considera que els pingüins de Magallanes assoleixen l’edat adulta als 3 anys), de manera que són encara massa joves i encara no han criat cap pollet junts, a la qual cosa tampoc no ajuda la poca fidelitat de Winston, que ha canviat diverses vegades de parella.

"Winston és jove i està experimentat per veure què és el que vol fer amb la seua vida", va fer broma la cuidadora.

Una parella de pingüins gais, pares

Una parella de pingüins gais, pares "exemplars" al zoo de San FranciscoEFE/ Marc Arcas

Una parella de pingüins gais, pares

Una parella de pingüins gais, pares "exemplars" al zoo de San FranciscoEFE/ Marc Arcas

tracking