SEGRE

SANITAT FERTILITAT

Llarga espera per a reproducció assistida

Prop de 140 lleidatanes esperen per rebre tractament públic a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, on són derivades || L’edat mitjana de les sol·licitants supera els 35 anys

La senadora Sara Vilà i la diputada Marta Ribas, de Catalunya en Comú Podem, ahir en roda de premsa.

La senadora Sara Vilà i la diputada Marta Ribas, de Catalunya en Comú Podem, ahir en roda de premsa.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les últimes dades proporcionades per la conselleria de Salut assenyalen que un total de 138 lleidatanes estan en llista d’espera per sotmetre’s a un tractament de fecundació in vitro sota la cobertura de la sanitat pública. Les sol·licitants de la reproducció assistida a la província de Lleida són derivades a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, que compta, actualment, amb una llista d’espera de quatre anys. Així ho van denunciar ahir la diputada Marta Ribas i la senadora Sara Vilà de Catalunya en Comú Podem, que van presentar una proposta de resolució registrada al Parlament per a la millora i la implantació de serveis públics de reproducció assistida a Catalunya. Totes dos van denunciar que l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida no compta amb cap servei d’inseminació artificial ni de fundació in vitro, per la qual cosa els pacients són derivats automàticament a Barcelona, sense opció a poder triar el centre. En aquest sentit, van remarcar que la llista d’espera a l’hospital Josep Trueta de Girona només és de sis mesos.

Tant Ribas com Vilà van assenyalar que la província de Lleida compta amb una gran demanda de dones o parelles que requereixen tractaments de reproducció assistida, la qual cosa fa que s’hagi multiplicat el nombre de clíniques privades que s’han implantat al territori, “amb preus desorbitats”, segons la seua opinió, que poden arribar als 10.000 euros segons el tractament. En la seua proposta, Catalunya en Comú Podem inclou demandes de recursos en investigació de la infertilitat, el repartiment de les llistes d’espera entre els hospitals (que podria fer-se a través d’una llista única) i no excloure dels tractaments les dones de 40 anys que actualment estan en llista d’espera. Segons les últimes dades de Salut, l’edat mitjana de les lleidatanes que estan en llista d’espera per a la reproducció assistida era de 35,1 anys a Lleida. En aquests casos, si la llista d’espera és de 4 anys, en tindrien 39 quan li truquin de l’hospital. En aquests supòsits, les clíniques privades no exclouen dones majors de 40 anys. Vilà va assenyalar que hi ha un “greuge comparatiu” amb el territori de Lleida i que la fertilitat es pot convertir en una “qüestió de classe social”.

“La infertilitat i la baixa natalitat són problemes socials greus”

La diputada de Catalunya en Comú Podem Marta Ribas va subratllar ahir que la infertilitat i la baixa natalitat són problemes greus que afecten tota la societat, especialment a Lleida, que pateix de despoblació i èxode juvenil. Ribas va destacar que les catalanes tenen el primer fill a edats més tardanes a causa de la precarietat laboral i la dificultat per conciliar la seua carrera i la cura de la família. Per això, la formació sol·licita, en la seua proposta, fer campanyes d’informació en centres educatius sobre la vida fèrtil de les persones, fomentar ajuts per a la criança i invertir en investigació sobre infertilitat.

tracking