SEGRE

METEOROLOGIA MESURAMENTS

Fins a 50 litres al pla en la primera tempesta en sis setmanes

En alguns punts es triplica l’aigua que sol caure en tot un mes de juliol

Les tempestes van estar acompanyades per un abundant aparat elèctric.

Les tempestes van estar acompanyades per un abundant aparat elèctric.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pla de Lleida ha registrat pluges que han superat els 50 litres per metre quadrat en alguns punts després d’un mes i mig sense precipitacions i d’alerta al camp per la sequera, els efectes de la qual s’havien agreujat amb les dos últimes onades de calor. Les precipitacions més importants la nit i la matinada de dilluns a dimarts es van registrar a Gimenells, on van caure un total de 54,3 l/m² segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya. A Lleida ciutat, van assolir els 18,1 l/m², una quantitat de pluja que no es veia a la capital de Ponent des del passat 24 de maig.

Les pluges

  • Gimenells: 54,3 l/m2
  • Les Borges: 51 l/m2
  • Alfarràs: 50,2 l/m2
  • Vallfogona de B.: 47,5 l/m2
  • Massoteres: 44,9 l/m2
  • Alguaire: 43,6 l/m2
  • Golmés: 40,5 l/m2
  • Baldomar: 39,7 l/m2
  • Raimat: 39,3 l/m2
  • Lleida: 18,1 l/m2

Per donar una idea de l’inusual volum d’aigua, cal tenir en compte que la pluja que sol caure durant el mes de juliol a la província és d’uns 15 l/m². “Aquest tipus de copioses tempestes solen produir-se per les altes temperatures, que són les que provoquen que l’aigua s’evapori de forma molt més ràpida i en més quantitat”, va explicar el meteoròleg Oleguer Vilella, que al seu torn va indicar que és difícil predir “on i quan descarregaran aquestes tempestes” pel moviment dels núvols.

Respecte a la calor i a les altes temperatures que s’estan registrant, el meteoròleg va apuntar que continuaran mantenint-se durant l’estiu. “Tots els indicadors auguren que serà un estiu molt calorós i molt sec.” I és que segons l’agència estatal de Meteorologia (Aemet), el mes de juny passat va ser el tercer més sec del segle XXI, on es van arribar a registrar temperatures de rècord com les d’Alcarràs amb 44 ºC o 42 ºC a Lleida durant l’onada de calor.

En principi, les organitzacions agràries van descartar desavantatges per les precipitacions, sense entollament de finques fins i tot a la zona de Gimenells, on es van registrar les pluges més copioses. Tan sols en finques de fruiters on s’estava en plena recol·lecció van haver de retardar l’entrada als camps unes hores per a l’inici dels treballs al trobar-se humida la terra.

Els fructicultors coincidien que ahir podien estalviar en energia i aigua al no necessitar regar. En el cas dels cereals, només se sospesaven problemes molt puntuals en algunes tasques de sembra de panís de segona collita.

Benefici per al camp, sobretot per a l’oliverar de secà Els agricultors de diferents sectors van coincidir ahir a qualificar de molt beneficioses les pluges caigudes a Lleida en les últimes hores, especialment els productors d’olives en finques de secà, que es trobaven al límit després de setmanes sense precipitacions. organitzacions agràries van descartar desavantatges per les precipitacions, sense entollament de finques fins i tot a la zona de Gimenells, on es van registrar les pluges més copioses. Tan sols en finques de fruiters on s’estava en plena recol·lecció van haver de retardar l’entrada als camps unes hores per a l’inici dels treballs al trobar-se humida la terra. Els fructicultors coincidien que ahir podien estalviar en energia i aigua al no necessitar regar. En el cas dels cereals, només se sospesaven problemes molt puntuals en algunes tasques de sembra de panís de segona collita.

tracking