SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Infermeria lleidatana a Singapur

Tres professionals presenten dos comunicacions orals i un pòster al Congrés Internacional del sector || Alerten de la precarietat laboral de les infermeres de les residències privades

Miquel Àngel Calderó, Montserrat Gea i Lourdes Terés, ahir a la seu del COILL.

Miquel Àngel Calderó, Montserrat Gea i Lourdes Terés, ahir a la seu del COILL.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la infermeria de Lleida aposta per la investigació per reforçar el paper del sector en l’atenció al pacient i visibilitzar la seua tasca, que moltes vegades queda en un segon pla. Una prova d’això és la participació que ha tingut el Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Lleida (COILL), que a començaments de juliol va presentar dos comunicacions orals i un pòster en el Congrés Internacional d’Infermeria celebrat a Singapur.

Un d’aquests treballs ha analitzat la situació laboral de les infermeres en els centres de llarga estada i el resultat és que la titularitat marca la precarietat. Segons va explicar la presidenta del COILL, Montserrat Gea, els centres privats tenen pitjors puntuacions en l’atenció als pacients a causa dels salaris més baixos, l’alta rotació de personal, la falta d’experiència i de lideratge dels infermers i infermeres en la presa de decisions. Aquest resultat és fruit d’un treball dut a terme per Lourdes Terés. Segons Gea, aquesta precarietat porta a la necessitat de replantejar l’actual sistema, ja que la majoria de les residències d’ancians estan a mans privades. “Cada vegada la gent gran arriba a aquestes residències amb un grau més profund de dependència, per la qual cosa necessiten el personal d’infermeria més expert, la qual cosa en l’actualitat no està succeint”, va assenyalar la presidenta del COILL. Segons la seua opinió, haurien de crear-se més places públiques i establir una sèrie de requisits mínims en les condicions laborals dels centres de titularitat privada. De fet, va assenyalar que aquests serveis s’han de reforçar davant de l’envelliment de la població.

Els infermers demanen crear més places públiques en residències i exigir millors condicions laborals

Segons Terés, la qualitat de l’atenció al pacient i les seues famílies també es pot veure afectada per la falta de lideratge, per saber resoldre conflictes, i l’absència de diàleg entre els diferents equips d’atenció.

La participació en el Congrés de Singapur evidencia, segons el col·legi, l’aposta del col·lectiu lleidatà per la investigació amb l’objectiu de millorar l’impacte en la població.

D’altra banda, la participació lleidatana en la cita internacional es va completar amb Mercè Folguera, que va constatar que s’han reduït les úlceres per pressió a l’Arnau i el Santa Maria amb la implantació de la guia de bones pràctica de prevenció d’aquestes ferides.

El 2020, es presentaran nous projectes en el marc de la celebració del primer Any de les Infermeres per visibilitzar la tasca d’aquests professionals.

Bons resultats de les guies als hospitals Arnau i Santa Maria En el Congrés de Singapur també es van presentar els resultats de la implementació conjunta de la guia de bones pràctiques centrades en la persona i la família als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria, així com a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL. Miquel Àngel Calderó va ser l’encarregat de presentar aquests resultats, que demostren la importància que la infermeria “parli el mateix idioma” i se situa la persona, i no el professional, en el centre de la presa de decisions en l’atenció hospitalària.

tracking