SEGRE

GUIA

Joan Oró, 20 anys sense museu

El llegat del científic porta des del 1999 emmagatzemat a Gardeny i només n’hi ha una mostra al Museu del Clima || La fundació vol impulsar-lo perquè sigui una realitat

Francesc Oró, nebot i president de la Fundació Joan Oró.

Francesc Oró, nebot i president de la Fundació Joan Oró.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir es va complir mig segle de l’enlairament de la missió Apollo 11 de la NASA amb destinació a la Lluna. L’objectiu es va aconseguir quatre dies després. Un dels pares d’aquest insòlit èxit va ser el científic lleidatà Joan Oró (1923-2004), que a partir del 1963 va treballar per a l’agència espacial dels Estats Units en l’anàlisi de les roques i meteorits i també va analitzar les mostres que van portar des de la Lluna. El seu extens llegat, format per 280 caixes documentades i 20 arxius metàl·lics, continua emmagatzemat al Parc Científic de Gardeny des que va arribar a Lleida l’any 1999.

“Han passat dos dècades i encara no s’ha pogut fer realitat el Museu Joan Oró”, es va lamentar ahir Francesc Oró, nebot del científic i des de finals de l’any passat president de la Fundació Oró. Fa cinc anys, amb motiu de l’Any Oró que va organitzar la Paeria, coincidint amb el desè aniversari de la mort del científic, es va organitzar una exposició a l’Auditori Enric Granados que va mostrar per primera vegada fragments de meteorits, apunts personals i plans, entre d’altres. En el marc d’aquesta mostra es va anunciar que el llegat s’instal·laria definitivament al Museu del Clima i la Ciència de Lleida a partir de la primavera del 2015. Tanmateix, el Museu del Clima no es va inaugurar fins al 2017, amb la Sala Oró, en la qual es mostren un Macintosh i algunes maquetes, entre altres objectes. “El que hi ha exposat és ínfim, no seria ni l’1 per cent del llegat”, segons el nebot del científic. Una altra de les joies de Joan Oró, en aquest cas cedida per la NASA a la fundació, és la maqueta de la Lluna, que es troba en un edifici del Parc Científic (vegeu el desglossament).

Francesc Oró va explicar que “el gran objectiu de la fundació és impulsar, una vegada per sempre, el Museu Joan Oró”. Per fer-ho, buscaran el suport d’institucions i mecenes. “És un projecte de gran envergadura que ha de començar, com ja ha previst la nova junta, per obtenir el finançament necessari per seleccionar un equip tècnic d’arxiu i investigació especialitzat que pugui classificar i ordenar el llegat”, va afegir el president de la fundació. Els fills del científic, Maria Elena i John, continuen a la junta com a presidenta d’honor i vicepresident primer, respectivament. Un dels nous membres és Joan Comella, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca. També volen impulsar exposicions per divulgar la figura de l’investigador, recuperar el Premi Internacional Científic Joan Oró i programar conferències. “No volem que caigui en l’oblit”, va sentenciar el nebot de Joan Oró.

La maqueta de la Lluna cedida per la NASA, a Gardeny

La planta baixa de l’edifici H3 del Parc de Gardeny acull la maqueta que els astronautes de la NASA van utilitzar abans de viatjar a la Lluna. Es va construir el 1967 i va ser cedida després a Joan Oró. També pot veure’s una foto dels astronautes Neil Armstrong, Michael Collins i Buzz Aldrin amb la maqueta.

Francesc Oró, nebot i president de la Fundació Joan Oró.

Francesc Oró, nebot i president de la Fundació Joan Oró.MAITE MONNÉ

tracking