SEGRE

CIÈNCIA ASTRONOMIA

La Paeria construirà el Museu Joan Oró però no sap quan

El nou regidor de Cultura critica la inacció dels governs

Maqueta de la Lluna entregada per la NASA a Joan Oró.

Maqueta de la Lluna entregada per la NASA a Joan Oró.MAITE MONNE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Lleida té previst fer realitat el museu Joan Oró, però no sap quan. Segons va declarar el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, a SEGRE, el consistori ha d’analitzar de quins recursos econòmics disposa per “posar a disposició de la ciutat i en les millors condicions possibles el llegat del científic lleidatà”. En aquest sentit, també va explicar que actualment “no podem assegurar que el projecte es dugui a terme de manera immediata però sí que ens comprometem a fer-lo possible”. Així mateix, també va criticar la inacció dels anteriors governs municipals, que ja el 2015, amb Àngel Ros d’alcalde, van assegurar que el material del científic lleidatà s’exposaria al Museu del Clima i la Ciència de Lleida.

El llegat de Joan Oró, un dels científics que van fer possible que l’ésser humà trepitgés la Lluna ara fa cinquanta anys, consta de 280 caixes documentades i 20 arxius metàl·lics que porten 20 anys emmagatzemats al Parc Científic de Gardeny des de que van arribar a Lleida, tal com va publicar aquest diari dimecres passat. “Contactarem amb la família i buscarem la implicació d’altres administracions com la Diputació per retre l’homenatge que es mereix a un lleidatà tan il·lustre com Joan Oró”, va sentenciar Rutllant.

La NASA torna a filmar l’aterratge a la Lluna

La NASA ha utilitzat imatges de l’orbitador lunar LROC per simular la visió des del mòdul lunar de la missió Apollo 11 durant el primer aterratge a la Lluna, ara fa cinquanta anys. L’únic registre visual de l’aterratge és el d’una càmera de 16 mil·límetres muntada a la finestra de Buzz Aldrin. Ara, l’agència espacial ha reconstruït amb imatges preses pels equips d’aquest orbitador lunar els últims tres minuts de la trajectòria d’allunatge. El vídeo pot veure’s a YouTube al canal Lunar Reconnaissance Orbiter Camera.

tracking