SEGRE

METEOROLOGIA ESTIU

Els termòmetres van arribar ahir als 40 graus i avui els superaran en punts de Ponent

Els termòmetres van arribar ahir als 40 graus i avui els superaran en punts de Ponent || El Segrià, la Noguera, el Pallars Jussà i el Pla d’Urgell, on més es dispararan les temperatures

Els experts aconsellen no sortir al carrer durant les hores centrals del dia per evitar la calor.

Els experts aconsellen no sortir al carrer durant les hores centrals del dia per evitar la calor.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja ha arribat oficialment la segona onada de calor de l’estiu a les comarques de Ponent. Segons el Servei Meterològic de Catalunya (Meteocat) les temperatures no es dispararan fins als gairebé 44 graus registrats a Alcarràs a finals del mes passat, però sí que es preveu que els termòmetres superin els 38 ºC i fins i tot els 40 ºC com ja va passar ahir a la tarda a Lleida ciutat i també a Alcarràs. En aquest sentit, el Meteocat va activar fins dijous vinent el nivell d’alerta taronja (alt) per calor a totes les comarques de Catalunya menys Aran. Així mateix, s’espera que la calor sigui especialment intensa durant les jornades d’avui i demà al Segrià, la Noguera, el Pallars Jussà i el Pla d’Urgell i per això aquestes comarques estaran en nivell d’alerta roig (molt alt). Davant d’aquestes previsions l’ajuntament de Lleida va posar en marxa ahir la fase 2 del pla d’actuacions per prevenir els efectes d’una onada de calor. L’activació d’aquest pla comporta, entre altres coses, la intensificació de les trucades per part dels serveis d’assistència domiciliària a les persones més vulnerables a la calor per recordar-los els consells de prevenció o la revisió dels equipaments municipals i la seua climatització tals com biblioteques o museus i transport públic.

A Solsona, el consistori va decidir que mentre duri aquesta segona onada de calor les dones embarassades, els menors de 6 anys i els majors de 70 puguin entrar gratuïtament a les piscines municipals per sufragar els estralls de les altes temperatures. A Tàrrega es va adoptar la mateixa mesura però en aquest cas no hauran de pagar entrada els majors de 65 anys i els menors de 12.

L’ajuntament de Lleida activa el pla d’actuacions per prevenir els efectesde l’onada de calor El departament d’Interior posa en nivell de prealerta el pla Infocat per l’elevat risc

Els valors més alts durant el dia d’ahir es van registrar a Alcarràs (40,1 graus), Lleida (40 graus) i Torres de Segre amb 39,6 graus.

Davant de l’increment del perill d’incendi forestal per culpa de les altes temperatures el departament d’Agricultura activa a partir d’avui i fins dijous el nivell 3 del Pla Alfa (màxim risc d’incendi forestal) a les comarques del Segrià, les Garrigues i la Segarra. Al Pallars Jussà, la Noguera, el Solsonès i l’Urgell l’alerta estarà situada al nivell 2 (risc alt) mentre que a Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i el Pla d’Urgell l’alerta serà de nivell 1.

A més, la conselleria d’Interior va posar ahir en nivell de prealerta el pla Infocat davant del risc d’incendis en diversos punts de Catalunya. En aquest sentit des de Protecció Civil demanen a la ciutadania extremar les precauciones al medi natural per evitar situacions de risc que puguin provocar un incendi forestal. Així mateix, Protecció Civil va mantenir l’alerta del pla Procicat davant d’un episodi continuat de temperatures extremes i sol·licita que des dels ajuntaments es tinguin especialment en compte els col·lectius més vulnerables davant de la calor com són les persones de més edat.

CONSELLS Hidratació Beure molta aigua és essencial quan les temperatures són tan altes per evitar la deshidratació. Protecció No sortir de casa durant les hores centrals del dia per evitar la calor i en cas de no poder fer-ho, intentar portar sempre a mà protecció solar, aigua i barret o gorra. Menjar Evitar en la mesura possible els menjars copiosos perquè el cos no hagi de fer cap sobreesforç durant la digestió. Exercici Cal abstenir-se de fer exercici a l’aire lliure durant les hores més caloroses del dia. Refrescar-se Intentar refrescar la casa durant les nits obrint totes les finestres i tancant-les durant el dia.

tracking