SEGRE

ALTRUISME EQUIPAMENTS

Puigverd recupera el seu casal

Un veí dóna la seu del Centre Republicà a l’ajuntament d’aquest poble de l’Urgell || Decomissat pel franquisme, el va comprar i el va reobrir com El Cafè

Mariano Grau i l’alcalde Joan Eroles (asseguts) durant l’acte d’ahir.

Mariano Grau i l’alcalde Joan Eroles (asseguts) durant l’acte d’ahir.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mariano Grau, de 92 anys, ha donat a l’ajuntament de Puigverd d’Agramunt la que va ser fins que va ser confiscada després de la Guerra Civil, la seu del Centre Republicà. L’alcalde, Joan Eroles, va explicar ahir que fins a la guerra el poble tenia dos espais per a les reunions veïnals. D’una banda, el local de les dretes ubicat al costat del castell, a la plaça Mestre Navall, i de l’altra, el local del Centre Republicà, a escassos 100 metres i just davant del forn. El 1939 aquest últim espai va ser confiscat pel règim de Franco. Aquell mateix any el va llogar la família de Mariano Grau i quan el 1957 l’Estat va posar a subhasta l’edifici, Grau el va comprar per 4.001 pessetes. Els veïns el coneixien com El Cafè, sent punt habitual de trobada. El local també acollia actes de la festa major, tant els concerts que es duien a terme a la primera planta com el ball, que es feia a la planta baixa quan la pluja impedia celebrar-lo a la plaça. El local va tancar les portes a començaments de la dècada dels anys 90. El consistori va haver llavors de construir un local social que va obrir portes el 1995 als baixos de l’antiga rectoria, que ja havia fet de sala de cine.

El benefactor viu actualment amb una de les seues filles, Rosa Maria, al Tarròs. En l’acte de cessió d’ahir, les seues úniques paraules van ser “sort que he pogut veure la donació en vida”, va dir emocionat davant la presència de diversos veïns de Puigverd. Mariano va ser fuster de professió i la seua dona Maria era la modista del poble. A més, el matrimoni s’ocupava de mantenir obert el bar del carrer Forn juntament amb el seu avi Gaspar i els tres fills.

Mariano Grau i l’alcalde Joan Eroles (asseguts) durant l’acte d’ahir.

Mariano Grau i l’alcalde Joan Eroles (asseguts) durant l’acte d’ahir.SEGRE TÀRREGA

tracking