SEGRE

INICIATIVES MEMÒRIA

Vallbona ‘ressuscita’ els seus antics safarejos

En el marc de les jornades culturals

Alguns dels participants en la jornada ‘Fem safareig’ dilluns passat a Vallbona de les Monges.

Alguns dels participants en la jornada ‘Fem safareig’ dilluns passat a Vallbona de les Monges.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins que no van arribar les rentadores elèctriques a finals dels anys 60 del segle passat i van automatitzar la bugada, les encarregades de fer-ho eren les dones, que rentaven la roba a mà, i que habitualment anaven a fer-ho als safarejos públics, que amb el pas del temps es van convertir en un espai de reunió i de trobada de les dones.

Recordar la seua antiga funció i ensenyar als més petits com es feien abans les coses és el que pretenien dilluns passat les dones de Vallbona de les Monges amb la jornada Fem safareig.

En aquest sentit, desenes de persones es van atansar als antics safarejos amb roba bruta i, sota les indicacions de les dones grans del municipi, els assistents van netejar les peces a mà amb el típic sabó natural fet a casa i a la manera tradicional. L’activitat es va dur a terme als safarejos dels afores de Vallbona, que es van construir l’any 1923 i es van rehabilitar el 2010.

Els veïns van explicar que hi ha dos recintes similars perquè un era utilitzat habitualment mentre que l’altre es reservava per a la roba de les persones malaltes i de les que havien mort recentment.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les jornades culturals de Vallbona de les Monges en què divendres hi ha programat un taller de reparació dels estimaocells, que van patir un atac vandàlic recentment.

tracking