SEGRE

L'ONU adverteix: "Cal canviar la dieta per aturar el canvi climàtic"

Es malgasta entre un 25 i un 30 per cent del menjar que es produeix al planeta

L'ONU adverteix:

L'ONU adverteix: "Cal canviar la dieta per aturar el canvi climàtic"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La meta de l’Acord de París de mantenir l’escalfament global molt per sota de 2 graus no podrà aconseguir-se sense canvis en l’ús global del terra, que comporten nous hàbits en el consum d’aliments, es va advertir aquest dijous en un informe de l’ONU, que serà la base per a futures negociacions sobre canvi climàtic.

Al document, aprovat després de cinc dies de reunions de científics en la 50 sessió del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC, dependent de Nacions Unides), es destaca que "una millor gestió del terra pot contribuir a frenar el canvi climàtic, encara que no és l’única solució". L’informe, segon dels tres encarregats a l’IPCC després de la firma de l’Acord de París de 2016 per facilitar el seu compliment, és clau per a futures negociacions entre Estats signants i influirà en les que es produeixin durant la cimera climàtica anual que se celebrarà el desembre a Santiago de Xile.

L’àmplia anàlisi conté recomanacions perquè els governs dictin polítiques a fi de canviar l’ús forestal i agrícola del terra per a així contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, tenint en compte que, entre altres coses, els boscos absorbeixen prop d’un terç de les emissions de diòxid de carboni (CO2). En aquest sentit, al document es recomana la posada en marxa de "polítiques que redueixin el malbaratament de menjar i influeixin en l’elecció de determinades opcions alimentàries" en al·lusió a dietes menys carnívores i que redueixin la població obesa o amb sobrepès, pròxima als 2.000 milions de persones.

D’acord amb l’informe, es malgasta entre un 25 i un 30 per cent del menjar que es produeix al planeta, per la qual cosa combatre aquest problema pot rebaixar les pressions per reduir boscos i augmentar el terra agrícola, contribuint així a una reducció de les emissions de CO2 (principal gas causant de l’efecte d’hivernacle). També es proposa de reprendre pràctiques agrícoles, ramaderes i silvícoles de les poblacions indígenes tradicionals, ja que segons el document "la seua experiència pot contribuir als desafiaments que presenten el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat i el combat de la desertització".

En l’informe es fixa, per primera vegada, la relació directa entre el canvi climàtic i la degradació del terra global (zones més àrides, pèrdua de biodiversitat, desertització) i s’adverteix d’un augment de les sequeres en regions com la Mediterrània o l’Àfrica del Sud a causa de l’escalfament global. En altres zones, com els boscos boreals, els efectes del canvi climàtic podrien incloure més risc d’incendis forestals o de les plagues, segons el text de l’IPCC.

tracking