SEGRE

TRADICIÓ COMMEMORACIÓ

Trenta anys solcant el Segre

La Baixada de Raiers de Coll de Nargó celebra aquest dissabte tres dècades || L’única població de la conca del Segre que continua recordant aquest antic ofici, que va ocupar el 90% dels veïns

Les noves generacions han participat aquesta setmana en tallers de construcció de rais, a la plaça de l’ajuntament de Coll de Nargó.

Les noves generacions han participat aquesta setmana en tallers de construcció de rais, a la plaça de l’ajuntament de Coll de Nargó.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Baixada de Raiers de Coll de Nargó celebra aquest any el trenta aniversari. L’ofici de raier va quedar obsolet cap als anys trenta del segle passat, coincidint amb la construcció dels embassaments, que van fer impossible el descens pel riu. Aquesta població de l’Alt Urgell és l’única de la conca del Segre que un dia a l’any recorda l’ofici antic de transportar troncs, que va arribar a ocupar a més d’un noranta per cent dels veïns. Els encarregats de recuperar la tradició fa ja tres dècades eren antics raiers i d’altres eren fills o néts que, junts, van decidir “no deixar morir” l’ofici i convertir la Baixada de Raiers en festa tradicional, segons va apuntar el president de l’Associació de Raiers de la Conca del Segre, Àlex Ferré.

L’esdeveniment comença una setmana abans, preparant els trams que acabaran unint per formar els rais i anant a buscar els sarments, que són les branques tendres de bedoll que utilitzen per construir l’embarcació. Una de les particularitats que té la Baixada de Raiers de Nargó és que no només recorda els homes i el seu ofici sinó que també ret homenatge a les dones d’aquests professionals. Ho fan amb una ofrena floral a la font del poble dedicada a elles, per reconèixer el seu treball al comandament de la casa, del camp i dels fills, mentre els homes eren fora.

Per celebrar els trenta anys, l’associació ha organitzat, per demà i dissabte, diversos actes que donaran a conèixer la tradició.

Demà comencen amb un sopar popular i dissabte segueixen amb el tradicional descens. El tret de sortida el donarà un esmorzar i l’enraiada, a les 10 hores, als Clops de Fígols. Les embarcacions sortiran a les 12.00 i a l’acabar està previst un dinar per a tots els assistents. La principal novetat d’aquesta edició serà el concert del grup El Darrer Tram, format expressament per musicar un poemari de l’escriptor de Coll de Nargó Marcel Fité, basat en el món dels raiers.

Durant tota aquesta setmana, veïns i organització s’han reunit a la plaça de l’ajuntament per construir els sis trams que serviran per fer els dos rais que solcaran el Segre dissabte.

Les noves generacions han participat aquesta setmana en tallers de construcció de rais, a la plaça de l’ajuntament de Coll de Nargó.

Les noves generacions han participat aquesta setmana en tallers de construcció de rais, a la plaça de l’ajuntament de Coll de Nargó.C.SANS

tracking