SEGRE

La precarietat laboral retarda 2 anys la maternitat i impedeix l'emancipació

L’augment de la contractació no es tradueix en ocupació de qualitat

La precarietat laboral retarda 2 anys la maternitat i impedeix l'emancipació

La precarietat laboral retarda 2 anys la maternitat i impedeix l'emancipacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La precarietat laboral dels joves està retardant almenys dos anys la maternitat i impedeix la seua emancipació, que només aconsegueix el 19% dels menors de 30 anys, un mínim històric a Espanya, al qual no ha ajudat la pujada del preu dels lloguers. Són xifres que s’han aportat aquest dijous amb motiu del Día Internacional de la Joventut, en el que diferents organitzacions han coincidit a destacar la difícil situació que viuen els joves a Espanya pels obstacles que encara troben en l’accés a l’ocupació i que aquest sigui de qualitat. Així, l’informe "Situació sociolaboral de la Joventut a Espanya 2018-2019" que ha presentat aquest dilluns la Unión Sindical Obrera (USO) adverteix que l’augment de la contractació no es tradueix en ocupació|ús de qualitat, sinó que és "precari", amb la qual cosa els joves no poden emancipar-se i tenir una vida "més o menys independent".

Si bé les xifres d’ocupació juvenil han millorat lleugerament respecte al 2018, en reduir-se l’atur dels joves en gairebé 100.000 persones, el responsable del Departament Confederal de la Joventut d’USO, Pablo Trapero, ha mostrat la seua preocupació ja que la taxa d’activitat d’adults ha registrat un ascens mentre que la dels joves ha descendit un 0,43 %.

A més, l’índex d’ocupació global ha augmentat un 2,38 % mentre que en els joves "només" un 1,5 %, i a totes les franges d’edat que comprèn la joventut ( dels 16 fins els 34 anys) la taxa d’atur contínua per sobre de la general, tret d’en el cas dels que tenen entre 30 i 34 anys. Són "especialment dramàtiques" entre els que tenen 16 i 19 anys.

ELS JOVES NO PODEN EMANCIPAR-SE

El sindicat ha advertit també que l’augment de la contractació no es tradueix en ocupació de qualitat, sinó que és "precari", amb el que els joves no poden emancipar-se i tenir una vida "més o menys independent". I és que la mitjana d’emancipació entre els joves d’entre 16 i 29 anys se situa en el 19%, un mínim històric. De fet, el lema del sindicat per a aquesta jornada és "Es busca emancipació". Malgrat que el preu del lloguer mitjà a Espanya ha pujat i se situa ja, segons USO, en 862 euros al mes, és la modalitat per la qual més opten els joves, amb la qual cosa per a una persona assalariada d’entre 16 i 29 anys, el lloguer suposa un 105,25 % del seu salari i un 67,3 % en el cas dels quals tenen entre 30 i 34 anys. El 29% dels menors de 30 anys té un habitatge en propietat a Espanya.

RETARD DE LA MATERNITAT

Aquesta situació provoca, entre altres coses, que les dones retardin més la maternitat i tinguin menys fills. Ara l’edat mitjana per ser mare se situa en els 31 anys, davant els 29,30 anys del 2008 (quan va començar la crisi econòmica) i als 25,66 anys el 1984, és a dir que en 34 anys, ha augmentat gairebé en sis anys. Les espanyoles tenen de mitjana 1,25 fills lluny dels 2,1 que haurien de tenir perquè la piràmide poblacional fos estable i no fos invertida com ho està des de fa quatre dècades. Per millorar la situació de la joventut a Espanya, que és la més ben formada de la història del país, USO aposta per potenciar el contracte de formació lligat a l’últim tram dels estudis, fomentar polítiques de Garantia Juvenil, que no estiguin supeditades a fons europeus, i per un parc d’habitatges de lloguer taxat que permetin l’emancipació, entre altres mesures.

tracking