SEGRE

JUSTÍCIA UNIONS

A l'alça les parelles 'estables' a Lleida

El registre creat per la Generalitat en té comptabilitzades fins a la data un total de 1.390, el doble que el mes de maig de l’any passat || Representen el 4,2% de les més de 33.000 de tot Catalunya

Les inscripcions poden fer-se a la seu de Justícia a Lleida, al carrer Sant Martí.

Les inscripcions poden fer-se a la seu de Justícia a Lleida, al carrer Sant Martí.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El registre de parelles estables que la Generalitat va posar en marxa l’abril del 2017 compta ja amb 1.390 d’inscrites a les comarques lleidatanes, la qual cosa suposa el doble de les comptabilitzades el mes de maig de l’any passat. D’aquesta forma, cada cop són més les parelles no casades que opten per fer aquest tràmit per formalitzar la seua relació legalment, ja que un dels beneficis que permet el registre, entre d’altres, és poder cobrar la pensió de viudetat sense casar-se. Segons va informar ahir el departament de Justícia, des que es va posar en marxa el registre ja s’han comptabilitzat més de 33.000 parelles estables a tot Catalunya, de les quals el 4,21% corresponen a la província de Lleida. Aquest tràmit és més comú entre les parelles de Barcelona, província que concentra més del 80% dels inscrits, amb un total de 26.466. La xifra no ha deixat de créixer des de l’inici i cada mes s’hi inscriuen una mitjana de 1.400 parelles.

Constar en aquest registre permet, entre altres coses, cobrar la pensió de viudetat encara que els membres de la parella no estiguin casats. I és que acreditar la convivència és un dels requisits per obtenir aquesta prestació en el cas que no hi hagi matrimoni. Concretament, la llei de la Seguretat Social exigeix corroborar un mínim de cinc anys de convivència en parella i, quan el cònjuge mor, faci almenys dos anys de la seua inscripció en un d’aquests registres. Per formar part del registre de parelles estables, cal acreditar una convivència equivalent a la d’un matrimoni. Per a això hi ha tres vies. Viure junts més de dos anys de forma ininterrompuda (que poden justificar-se amb un certificat d’empadronament); que la parella tingui un fill en comú (presentant el llibre de família), o que les dos persones hagin formalitzat la relació davant d’un notari (certificat). Les parelles interessades poden inscriure’s al registre de forma presencial a qualsevol oficina del departament de Justícia i als ajuntaments que tinguin conveni. També es pot fer de forma telemàtica al web de la conselleria, sempre que es tingui signatura electrònica.

Amb aquesta iniciativa, la Generalitat va crear un registre únic, ja que l’any 2017 els disponibles eren municipals i només els tenien alguns ajuntaments.

tracking