SEGRE

CIENCIA

Es compleixen 42 anys de 'Wow', el més enigmàtic senyal extraterrestre

Un radiotelescopi va detectar una ràfega d’ones de ràdio de 72 segons, un senyal molt més fort que el soroll de fons

Es compleixen 42 anys de 'Wow', el més enigmàtic senyal extraterrestre

Es compleixen 42 anys de 'Wow', el més enigmàtic senyal extraterrestreVQP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La història darrere del famós senyal extraterreste conegut per l’exclamació 'Wow!' té una qualitat misteriosa que ha inspirat una infinitat de trobades amb extraterrestres en la ciència-ficció.

Tanmateix, la seua autenticitat com a procedent d’una 'intel·ligència extraterrestre' ha estat qüestionada des d’aquella nit el 15 d’agost de 1977 a 03.16 GMT, quan l’astrònom Jerry Ehman utilitzava el gran radiotelescopi de la Universitat Estatal d’Ohio per escombrar el cel a la recerca de senyals que es poguessin haver originat en una civilització extraterrestre.

Aquella nit, Ehman va trobar alguna cosa. I des d’aquella nit, els astrònoms han estat provant d’esbrinar el que significa. Mentre apuntava en la direcció de tres sistemes estel·lars anomenats Chi Sagittarii, en la constel·lació de Sagitario, el radiotelescopi va detectar una ràfega d’ones de ràdio de 72 segons, un senyal molt més fort que el soroll de fons. En la impressió de l’ordinador de l’observatori, Ehman va glossar el registre de l’explosió amb l’anotació 'Wow!'.

Aquest entusiasme no era una exageració, era el tipus de senyal que estava buscant, el tipus de senyal que els astrònoms creuen que una civilització extraterrestre tecnològicament capaç produiria.

La impressió del 'Big Ear', el sobrenom del radiotelescopi de la Universitat Estatal d’Ohio, conté un munt de números i lletres a l’atzar, aparentment, però Ehman va delimitar amb un bolígraf roig un carràs de dígits "6EQUJ5" amb altres cercles al voltant a un "6" i "7" en columnes separades.

Aquest codi particular primer utilitza els números 1-9 i després l’alfabet de l’A-Z per denotar intensitat del senyal. Com suggereix l’esclat, la intensitat del senyal en va assolir "6" i després va esclatar a través de les lletres assolint un pic d’"U" abans tornar de nou en l’escala numèrica al "5." Hi va haver llavors una lleugera ona de sortida del senyal principal (envoltat amb un cercle el "6" i "7").

Tanmateix, des d’aquell dia el 1977, una detecció d’un senyal d’aquesta fortalesa no s’ha repetit. Fins i tot després que l’Institut SETI es fundés el 1984, i es realitzessin innombrables esforços per trobar un altre esclat de senyal de ràdio similar, els astrònoms s’han enfrontat amb el silenci en el cosmos; un problema que només ha servit per intensificar el malestar de la Paradoxa de Fermi.

Escèptic amb què el senyal s’originés en uan distant civilització avançada, el mateix Ehman va declarar recentment que podria estar relacionada amb una misteriosa ràfega FRB (Fast Radio Burst). L’astrònom Antonio Paris, del Col·legi de Sant Petersburg en Florida, afirma que l’origen del senyal va poder ser un cometa no catalogat.

tracking