SEGRE

SALUT METEOROLOGIA

Més atesos per la calor a Lleida

Els serveis d’emergències d’Atenció Primària i de l’hospital Arnau de Vilanova han tractat una dotzena de persones aquest estiu || Les temperatures tornen a pujar aquest cap de setmana

Dos vianants protegint-se del sol a Lleida, on el termòmetre va superar els 34 graus.

Dos vianants protegint-se del sol a Lleida, on el termòmetre va superar els 34 graus.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La calor ha estat viva aquest estiu i, encara que sembla que ens ha donat una treva, les temperatures tornen a ascendir de cara al cap de setmana. Els registres a nivell mundial confirmen que el mes de juliol ha estat el més calorós des que es mesuren i els episodis d’onada de calor han marcat temperatures de rècord a Ponent a l’arribar als 41 graus a la zona del pla. L’afectació s’ha notat amb més persones ateses pels efectes de la calor als serveis d’urgències d’Atenció Primària i de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que han visitat una dotzena de lleidatans durant els mesos de juny i agost, el doble que en el mateix període de l’any passat.

Fins i tot comptant l’agost, que no està disponible, aquest any s’han atès més persones per les altes temperatures que tot l’estiu passat, que van ser una desena. Des de la conselleria de Salut asseguren que s’han constatat patologies que puguin estar relacionades amb la calor, com són esgotament o estrès, però que no s’ha notificat cap cop de calor, que és una patologia greu. L’any passat, van ingressar a l’Arnau set persones per cops de calor, de les quals en va morir una, un home d’uns 50 anys amb patologies prèvies. A tot Catalunya, van morir 23 persones per cops de calor, totes elles amb factors de risc.

En la jornada d’ahir, les temperatures màximes van tornar a experimentar un repunt, la qual cosa es mantindrà durant tot el cap de setmana. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, Aitona va registrar ahir la temperatura màxima més elevada de Catalunya, amb 35,8 graus, seguida de Seròs, amb 35,1 graus; Alcarràs, amb 35 graus; Torres de Segre, amb 34,3 graus, i l’estació de Lleida ciutat, que va assolir els 34,2 graus. Les previsions per avui és que la temperatura màxima a Ponent arribi als 36 graus i demà, als 37. De cara a dilluns, la previsió és que el termòmetre torni a baixar.

Entre les recomanacions per prevenir els efectes de la calor en la salut, es recomana evitar activitats en hores centrals del dia. A casa, s’aconsella abaixar les persianes, dutxar-se de forma freqüent i refrescar l’ambient, a més d’hidratar-se, amb especial atenció a col·lectius vulnerables com persones grans, menors i malalts crònics.

Trenta províncies estaran avui en alerta per les altes temperaturesTrenta províncies estaran avui en alerta per les altes temperatures, les màximes de les quals tornaran a pujar aquest cap de setmana. En el cas de Lleida, la més elevada es preveu per demà diumenge, amb fins a 37 graus. Fa uns dies, l’Administració Nacional d’Oceans i Atmosfera dels EUA va assenyalar que el mes de juliol havia estat el més calorós registrat al planeta en els últims 140 anys. Segons va assenyalar l’organisme nord-americà, les elevades temperatures han reduït el gel del mar a l’Àrtic i l’Antàrtida a mínims històrics.

tracking