SEGRE

El departament de Salut desmenteix el ministeri i manté que només hi ha dos casos sospitosos de listeriosi a Catalunya

Des de l'Agència de Salut Pública s'insisteix que cal esperar uns dies per confirmar o descartar les sospites

Vista de l'edifici del departament de Salut de la Generalitat.

El departament de Salut desmenteix el ministeri i manté que només hi ha dos casos sospitosos de listeriosi a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha desmentit les informacions del ministeri de Sanitat, que apuntaba a tres casos sospitosos de listeriosi, i manté que només hi ha dos casos sospitosos a les comarques de la Catalunya Central, comunicats dimarts. Fonts del Departament de Salut han insistit que cal esperar uns dies per poder confirmar els casos notificats. En aquests dos casos, són membres d'un mateixa família resident a la Catalunya Central, que va rebre la visita d'un altre familiar procedent de Sevilla que va portar carn entatxonada envasada a la mateixa marca que ha causat els casos d'Andalusia.

LA LISTERIA: UN BACTERI PERILLÓS I RESISTENT, ENCARA QUE MOLT CONTROLAT

Es diu Listeria Monocytogenes. Un bacteri perillós i resistent, encara que molt controlat, que només causa malaltia -la listeriosi- si es digereix viva i que té un període d'incubació que pot arribar als 70 dies. Així ho explica el doctor Alfonso Carrascosa, expert en seguretat alimentària del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que el resumeix dient que "listeria és un microbi molt enutjós", perquè tot el que no sigui la calor "l'aguanta molt bé" i a més no altera l'aspecte o sabor dels aliments.

De fet, com més cru sigui un aliment, millor es trobarà la listeria, que és un patogen de nivell de seguretat 2, és a dir, que per emmalaltir cal digerir-lo viu.

La listeria s'elimina amb la cocció dels aliments, però és immune a altres processos com la sal o el fumat, a més creix a temperatures de refrigeració, "o la tens a quatre graus o augmenta la seva concentració, per exemple en la nevera", assegura a l'agpencia EFE l'expert.

Encara que posar un aliment amb listeria a la nevera "no és cosa fàcil", ja que és un bacteri que està "supercontrolat", assenyala, el que no treu perquè es puguin produir brots com l'originat a Andalusia.

La listeria és un bacteri resistent també quan arriba al cos, ja que resisteix els agents antimacrobians que hi ha a la saliva, a l'acidesa estomacal i a les sals biliars, fins a arribar a l'intestí, que Carrascosa defineix com "una estufa de cultiu de microbis, perquè hi ha molt aliment i una temperatura fantàstica de 37 graus".

És a l'intestí on aquest bacteri desenvolupa la seua patogenitat, de tipus intracel·lular, és a dir, no elabora una substància tòxica que destrueixi l'epiteli intestinal, sinó que s'introdueix a les cèl·lules intestinals -els enteròcits- i d'allà arriba a la sang.

Una altra de les característiques de la listeria és que el seu període d'incubació arriba fins als 70 dies, per la qual cosa una persona pot ser durant setmanes portadora asimptomàtica, "potser amb una miqueta de diarrea", diu el doctor.

La listeriosi pot causar presència de bacteris en sang (bacteremia) i fins i tot meningitis o meningoencefalitis, explica Carrascosa.

A més, és el bacteri que "produeix toxiinfeccions alimentàries de més mortaldat" i, encara que depèn de la virulència de la soca, aquesta és superior al 10 % o més entre els majors de 65 anys i els nens.

El tractament -indica el doctor-, es resumeix en dues paraules: "antibiòtic, antibiòtic"

A més, crida l'atenció sobre contaminació creuada, que també pot donar-se. O sigui, si es talla una carn o peix cru sobre una taula i s'utilitza sense higienitzar per picar un vegetal que es menjarà cru el bacteri pot passar de la taula a l'aliment. En aquest cas el brot de listeriosi ha tingut el seu origen a la carn entatxonada, cuinada, per la qual cosa els experts han d'establir encara què ha succeït.

Carrascosa recorda que a Espanya, des de 1996, les empreses han de tenir implementats uns sistemes de seguretat alimentària "molt sofisticats", d'anàlisi de perills i control de punts crítics, que són la seva responsabilitat.

A l'espera de determinar les causes, l'expert en seguretat alimentària considera que la carn va poder estar contaminada en origen, que el tractament de cocció va poder no haver estat prou intens o que s'hagués produït una contaminació posterior dins de la mateixa planta de processat.

tracking