SEGRE

SALUT DROGODEPENDÈNCIES

Més tractaments per addiccions

Un total de 174 persones van iniciar un tractament l’any passat per consum de drogues a la província de Lleida, més de la meitat per alcohol || La cocaïna, segona causa d’atenció

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els centres que integren la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (amb nou unitats a la província de Lleida) van atendre l’any passat un total de 174 persones que van iniciar un tractament ambulatori per abús o dependència d’alguna substància. Això significa que el 2018, els tractaments van augmentar un 19% respecte al 2017, quan es van assistir 146 lleidatans per consum de drogues. L’alcohol continua sent la principal causa, amb més de la meitat dels tractaments iniciats l’any passat a les comarques de Ponent, amb 90 persones ateses davant les 70 del 2017.

La cocaïna es manté com la segona causa d’addicció, amb 34 casos. Encara que en el conjunt de Catalunya Salut ha detectat que el consum d’aquesta droga ha augmentat en els últims tres anys, a la província de Lleida ha experimentat un lleuger descens l’últim any.

Tanmateix, sí que s’ha registrat un repunt dels tractaments per addicció al cànnabis a Ponent, amb un nombre de vint atencions l’any passat en els diferents centres sanitaris davant els 15 del 2017.

Quant al consum d’heroïna, s’han duplicat el tractaments iniciats a la província, amb sis casos durant l’any passat. Segons les dades publicades per la conselleria, l’edat mitjana de sol·licitud de tractament varia en funció de la droga principal. La gent jove demana més ajuda davant d’una dependència del cànnabis mentre que el tabac i l’alcohol presenten atesos a una edat més avançada.

L’informe també destaca que entre les persones que consumeixen drogues hi ha elevats percentatges d’atur i incapacitats associats a aquesta dependència o abús de substàncies. Durant l’any passat, nou persones van ingressar a la unitat hospitalària de desintoxicació de l’Hospital Santa Maria de Lleida, de les quals sis van ser per consum abusiu d’alcohol, dos per altres substàncies i una, per cocaïna.

Més de 240 usuaris a la sala de reducció de danys a Arrels Lleida

A les atencions als centres ambulatoris de drogodependències s’ha de sumar les que porta a terme el centre d’Arrels de Lleida, que està orientat a disminuir els danys associats al consum de drogues. D’aquesta forma, un total de 241 usuaris, una desena més que el 2017, van fer ús de la sala de consum que gestiona l’entitat, on es garanteixen condicions higièniques, l’assistència de professionals i l’accés al tractament quan s’estigui preparant.

El 2018, en aquesta sala es van fer un total de 6.456 consums de substàncies no legals, gairebé un 15% més que un any abans.

En aquest període s’ha registrat un augment del consum d’heroïna, amb 4.715 dosis, mentre cau el de cocaïna o el combinat de les dos substàncies.

Així mateix, el centre d’Arrels Lleida va atendre tres sobredosis per drogues, quan l’any anterior no se’n va produir cap. L’associació també va repartir més de 9.000 xeringues i 1.447 preservatius per evitar la transmissió de malalties.

A més, Arrels va dur a terme prop d’un centenar d’intervencions sanitàries i més de 1.500 de socials (alimentació, roba o acompanyament).

LES CLAUS

Més atencions per alcohol

Més de la meitat dels tractaments que es van iniciar l’any passats als centres de lleida va ser per abús o dependència de les begudes alcohòliques, amb un increment del 28% en un any.

Cocaïna, a l’alça a Catalunya

La conselleria de Salut ha detectat un increment dels tractaments iniciats per consum de cocaïna en els últims tres anys a Catalunya. A lleida, continua sent la segona causa de tractament per dependència, encara que no hi ha més casos, mentre sí que augmenten els tractaments per abús del cànnabis, amb 20 casos el 2018.

Conseqüències

L’informe destaca que la taxa d’atur és molt superior a la de la població general entre les persones que consumeixen drogues.

Drogues al volant

El 48,6% dels conductors que van morir en accidents de trànsit el 2018 havien consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs, segons l’últim balanç del Servei Català de Trànsit.

L’hospital Santa Maria de Lleida acull un dels Centres d’Atenció de Drogodependències.

L’hospital Santa Maria de Lleida acull un dels Centres d’Atenció de Drogodependències.SEGRE

L’hospital Santa Maria de Lleida acull un dels Centres d’Atenció de Drogodependències.

L’hospital Santa Maria de Lleida acull un dels Centres d’Atenció de Drogodependències.SEGRE

tracking