SEGRE

SANITAT ALARMA

Els afectats per la listeriosi poden arribar fins als 700

Hi ha 150 casos confirmats i més de 500 que es troben sota sospita || Confirmen tres casos d’una família andalusa a Osca

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ahir.

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El brot de listeriosi originat pel consum de la carn contaminada de la marca La Mechá, que principalment està focalitzat a Andalusia, podria acabar per afectar més de 700 persones, segons el balanç que es va fer públic ahir pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat. En aquest sentit, les autoritats sanitàries van assenyalar que hi ha 150 casos confirmats mentre que més de 500 estan sota sospita, i tenint en compte que el període d’incubació d’aquesta afectació oscil·la entre els 70 i els 90 dies. Els positius per listèria s’han donat fins en cinc comunitats autònomes, que són Astúries, Extremadura, Madrid, Catalunya i Aragó.

Tant en el cas català com en l’aragonès, els afectats van contreure la malaltia després de consumir carn contaminada procedent d’Andalusia. I és que dimarts la conselleria de Salut, encapçalada per Alba Vergés, va fer públic que dos persones que resideixen a la Catalunya Central havien emmalaltit de listeriosi a causa que un familiar andalús els va visitar i els va portar el producte contaminat. El familiar també va acabar ingressat després de retornar a Andalusia. Així mateix, el ministeri de Sanitat va informar ahir d’un tercer cas a Catalunya. Tanmateix, la Generalitat ho va desmentir.

D’altra banda, Aragó va confirmar ahir mateix la detecció de tres positius per listeriosi a Osca. Els tres afectats per la patologia són membres d’una mateixa família, d’origen andalús, que es trobaven de vacances a la demarcació altoaragonesa. Segons les autoritats sanitàries d’Aragó, el pronòstic va ser “lleu” i van poder tornar pels seus propis mitjans a Andalusia.

Pel que fa als cinc malalts per listeriosi a la Comunitat de Madrid, només una de les pacients va consumir el producte contaminat a la capital estatal. La resta el van fer a Andalusia, igual que els positius d’Extremadura i Astúries.

Així, la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va manifestar ahir que “evidentment ha fallat algun procediment dels establerts”. “Ara es tracta que la Junta d’Andalusia faci indagacions”, va concloure la ministra.

A més, la direcció general de Salut Pública andalusa també va ordenar la retirada del mercat de tots els productes fabricats per Magrudis com a mesura de prevenció, malgrat que només s’ha detectat el bacteri a la carn entatxonada.

La Junta d’Andalusia tanca la fàbrica que va originar el brotLa Junta d’Andalusia va acordar ahir el tancament immediat de les instal·lacions de l’empresa sevillana Magrudis, la carn entatxonada comercialitzada de la qual, sota la marca La Mechá, ha estat identificada com l’origen del brot de listeriosi que ja afecta centenars de persones i que dimarts va segar la vida d’una dona de 90 anys a Sevilla.

tracking