SEGRE

INICIATIVES IGUALTAT

Les festes de Ponent, més segures

Desenes de municipis lleidatans instal·len un punt lila en les seues celebracions per prevenir agressions sexuals || Alcarràs, primer municipi català amb un “Espai Propi”

Assistents al curs de formació per a voluntaris que participaran en el punt lila de les festes majors d’Alcarràs.

Assistents al curs de formació per a voluntaris que participaran en el punt lila de les festes majors d’Alcarràs.AJUNTAMENT D’ALCARRÀS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada vegada més les festes majors de Ponent són més segures pel que fa a les agressions sexuals. En gran part és gràcies als punts lila que molts dels municipis lleidatans instal·len en les seues celebracions, en els quals es duen a terme accions de sensibilització per prevenir actituds i agressions sexistes i contra el col·lectiu LGBTIQ i on també s’atenen possibles víctimes que poden presentar-hi la denúncia que posteriorment es derivarà a la Policia Local i als Mossos d’Esquadra.

A partir de dimecres vinent començaran les festes majors d’Alcarràs, que serà el primer municipi català a incloure, a més d’un punt lila, un “Espai Propi”. Aquesta iniciativa, organitzada per Creu Roja Joventut, es durà a terme el dissabte 31, dia de major afluència de gent, i consisteix en la instal·lació d’una carpa al recinte de les penyes on diversos voluntaris efectuaran activitats de formació, sensibilització i prevenció de violències masclistes i atendran possibles casos d’assetjament i agressió acompanyant en tot moment les víctimes, fins que interposin la denúncia corresponent.

Així mateix, i per primera vegada, totes les penyes s’han sumat a la iniciativa del punt lila i comptaran amb dos voluntaris en cada una, identificats amb una xapa violeta, que vetllaran perquè no es produeixi cap agressió.

En aquest sentit, dilluns passat es va fer una formació a més de 30 voluntaris de les diferents penyes en un acte en què se’ls va informar del protocol a seguir en cas d’haver de gestionar qualsevol agressió. “Volem que tothom visqui les festes en pau i sense córrer cap perill”, van assegurar des del consistori d’Alcarràs.

D’altra banda, la Seu d’Urgell posarà en marxa durant la seua festa major, que comença avui i s’allarga fins dimarts vinent, la campanya “També és cosa meva. Per un Alt Urgell lliure de violències masclistes i LGBTIQ-fòbia” i comptaran també amb un punt lila d’informació, en el qual col·labora l’associació Antisida de Lleida, que estarà situat a l’espai de les Casetes, aquesta nit i les del divendres 23, dissabte 24 i dilluns 26.

La instal·lació de punts lila és una iniciativa cada vegada més habitual entre els municipis lleidatans durant les festes majors i també en festivals i concerts. Alguns dels exemples més recents són els dels pobles de les comarques del Pla d’Urgell i la Segarra, on tots els que van celebrar festejos aquest mes d’agost van comptar amb un punt lila. A Lleida ciutat, les festes majors, tant la del setembre com la del maig, així com l’Aplec del Caragol, també van posar en marxa aquesta iniciativa que té com a principal objectiu prevenir i sensibilitzar contra les agressions masclistes i LGBTIQ i acompanyar les víctimes. Festivals com el Kalikenyo Rock de Juneda també van apostar per la instal·lació d’aquests punts per prevenir amb les possibles agressions durant els seus concerts.

La Fiscalia va obrir l’any passat un total de 189 diligències prèvies per delictes sexuals a la província de Lleida, una quarantena més que el 2017.

D’altra banda, els Mossos d’Esquadra van registrar en el primer trimestre d’aquest any un total de 40 denúncies per aquests delictes a les comarques de Lleida, una xifra similar a la del mateix període de l’any passat. Per tipus de delicte, van augmentar les agressions sexuals, en les quals l’autor utilitza la violència o la intimidació, amb un total de 12 denúncies a Ponent entre els mesos de gener i març d’aquest any, davant les vuit del mateix període del 2018. A Lleida ciutat també hi ha hagut un repunt de les denúncies per delictes sexuals durant aquest període de temps, amb 23 denúncies, un 35,3% més, de les quals tres han estat per violacions.

Assistents al curs de formació per a voluntaris que participaran en el punt lila de les festes majors d’Alcarràs.

Assistents al curs de formació per a voluntaris que participaran en el punt lila de les festes majors d’Alcarràs.AJUNTAMENT D’ALCARRÀS

tracking