SEGRE

COVA DE LES LLENES

Els primers ‘rastres humans’ del Pirineu

Els neandertals caçaven a la Conca de Tremp fa 200.000 anys || Desafiant les fredes temperatures de l’edat de gel

Arqueòlegs de l’equip de l’IPHES a la Cova de les Llenes.

Arqueòlegs de l’equip de l’IPHES a la Cova de les Llenes.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La singular afirmació, en aquest sentit, es desprèn dels estudis realitzats per l’equip d’arqueòlegs de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) de la URV, liderats per Jordi Rosell, que van trobar a la cova un centenar de restes d’eines lítiques, tals com resquills i bifaços, i ossos tallats de tars, ovelles salvatges que van ser l’animal favorit dels homínids de l’època.

Fins a dia d’avui, la Cova de les Llenes és l’enclavament arqueològic amb evidències més antigues de rastre humà al Pirineu. “Es tracta d’un descobriment molt interessant perquè en aquella època a la zona del Pirineu no hi havia més que neu i gel”, va explicar Rosell, que va afegir que “a la cova trobem també restes d’óssos cavernaris, rinoceronts i altres depredadors. Això demostra que les ocupacions neandertals eren ocasionals i anaven movent-se pel territori a la recerca de preses com el tar”.

Com van localitzar les restes dels neandertals?

El nostre equip seguia els passos de l’arqueòleg de postguerra Juan Maluquer de Motes i anàvem a la recerca de la presència d’óssos cavernaris al Pirineu. Per a la nostra sorpresa, vam trobar alguna cosa més a la cova.

Què fa especial aquest jaciment arqueològic?

A part de la seua ubicació, és l’època en què està datat. D’aquesta cronologia hi ha molt pocs jaciments a Europa. No crec que arribin a 20.

Arqueòlegs de l’equip de l’IPHES a la Cova de les Llenes.

Arqueòlegs de l’equip de l’IPHES a la Cova de les Llenes.ACN

tracking