SEGRE

Aquests eren els secrets de bellesa de Nefertiti i Cleòpatra

Aquests eren els secrets de bellesa de Nefertiti i Cleòpatra

Aquests eren els secrets de bellesa de Nefertiti i CleòpatraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hidratants banys de llet de Cleòpatra o el negre-com-la-nit llapis d’ulls de Nefertiti són només una ínfima mostra dels mil i un trucs de bellesa que utilitzaven antics egipcis de totes les classes socials. Tal era l’obsessió per la bellesa -interior i exterior- que fins les mòmies rebien una posada al punt, i el corrent artístic que arrasava en l’època representava a les persones com els agradaria arribar a l’altra vida: joves i saludables.

Fins i tot molts nadons eren nomenats amb la paraula "nefer" o "bellesa". Des de la madrastra de Tutankamon, Nefertiti ("la maca està venint"), fins l’esposa favorita de Ramsés II, Nefertari ("la més bonica de totes"), explica Engy al Kilany, professora d’Egiptologia de la Universitat de Minia, a la vall del Nil. Tanmateix, el maquillatge, les màscares i els perfums no es limitaven a la reialesa, sinó que homes i dones de totes les baules de la societat gaudien de l’últim crit en pintallavis o d’uns ulls de gata que res havien d’envejar als de la cantant Amy Winehouse. "Tots ells utilitzaven maquillatge, es rentaven, es pentinaven el cabell, es posaven perfum i portaven accessoris, però la diferència resideix en la qualitat dels materials utilitzats", detalla l’experta.

I com sabem tot això? Gràcies a papirs mèdics com el d’Edwin Smith o el de Berlín, que "van preservar aquestes receptes per a nosaltres", agrega Al Kilany.

PELLS CUIDADES AMB MÀSCARES DE LLET I MEL

Banys, banys i més banys d’aigua i productes que feien el servei com el sabó modern eren clau en la rutina dels antics egipcis, igual com ho eren les cures del cabell, que pentinaven meticulosament i perfumaven amb fragàncies. Cada nit abans d’ajeure’s, posaven en pràctica tot un ritual de bellesa: primer calia rentar la cara, després desfer-se de qualsevol resta de maquillatge utilitzant una loció feta a base de llet i, moltes vegades, aplicar una màscara com guinda.

Les de llet i mel eren utilitzades més sovint pels rics, mentre que l’oli de ricí, molt assequible, era un bàsic de qualsevol amant de les cures facials, recorda Al Kilany. Qui es podia permetre els seus desorbitats preus queia rendit als encants de l’olíbano o "frankincense", utilitzat per suavitzar la pell i deslliurar-se de les odioses arrugues.

Sorprenentment, els antics egipcis coneixien prop d’una trentena d’olis naturals i tenien fins i tot cures i ungüents per a les cicatrius, i exfoliants per netejar a fons la brutícia incrustada a la pell.

L’ESTRELLA DEL MAQUILLATGE: EL PERFILADOR NEGRE DE GALENA

Encara que també tenien un llapis d’ulls verd, l’estrella del maletí de maquillatge egipci era el "kohl", el perfilador negre fet del mineral galena que els proporcionava la seua característica profunditat en la mirada. Al Kilany argumenta que un recent estudi publicat al prestigiós Nature Journal després d’analitzar les restes de "kohl" trobades en una tomba de fa uns 4.000 anys va destapar una capsa de Pandora entre els egiptòlegs. "Van trobar galena i uns altres dos elements que no es troben naturalment, van descobrir que els feien a través d’una ciència anomenada 'química humida', els produïen artificialment", assenyala.

I d’allà va arribar la gran revelació: "els antics egipcis van ser els primers en utilitzar la química humida", un procés que consisteix a provocar una reacció química fent servir la humitat o líquids. El famós llapis tenia una doble funció, a més de per estar més macos, l’utilitzaven per protegir els ulls dels insectes i altres mals. I què seria d’un bon ull de gata sense una mica de coloret i un toc de "rouge"?

Per a això estava l’ocre, una argila de color roig que assecaven al sol, molien i després barrejaven amb olis fins obtenir la tonalitat de roig desitjada.

UNA TENDÈNCIA MIL·LENÀRIA

Alguns d’aquests trucs han arribat a l’Egipte de 2019 de la mà de salons que ofereixen "massatges faraònics" o venedors llistes de carrers que tenen entre els seus productes "kohl" de galena, envasat a delicats tubs amb una vareta aplicadora. Fins i tot hi ha una marca de cosmètica natural que ofereix una línia de productes "de l’antic Egipte". Es diu Nefertari i una portaveu, Lauranne Amr, assegura que només elabora productes "100 % naturals, 100 % egipcis i 100 % fets a mà", com l’icònic "kohl" faraònic, això sí, sense el "nociu" plom i macerat en oli d’oliva durant sis mesos.

També comercialitza el que denominen el "bany de llet" de Cleòpatra: un recipient de fang igual al que es conserva al Museu Egipci del Caire, amb una fórmula a base de llet, civada i ametlles dolces.

I potser va ser aquest un dels secrets que van ajudar la reina més famosa de l’època a encisar dos dels seus coetanis més poderosos, Marco Antonio i Julio César.

tracking