SEGRE

VÍDEO. Un parc juràssic de joguets vells per conscienciar contra el plàstic

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb més de 30.000 joguets i peces rebutjats, l’artista japonès Hiroshi Fuji ha creat un parc juràssic multicolor que s’exposa a Bangkok per conscienciar sobre la invasió del plàstic des de nostres primers anys de vida. "La meua inspiració va venir del meu sentiment de rebuig davant de tot el plàstic que hi ha al món", explica Fuji (Kagoshima, 1960) moments abans de la inauguració de la mostra titulada "Plàstic juràssic" aquest dilluns al parc creatiu Chang Chui. A la llunyania, el visitant a aquesta exposició es troba amb dinosaures multicolors en un llençol psicodèlic, però de prop descobreix que estan fets amb tota mena de joguets recollits al Japó i Tailàndia. "Vull trobar un equilibri entre la diversió de veure tots aquests joguets, al temps de sentir el perill (del plàstic)", diu l’artista, que agrega que a la seua obra vol donar-li un nou propòsit a la massa de joguets de plàstic que tirem.

Fuji, que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Japó per organitzar aquesta exposició, també vol recordar amb la seua obra que el petroli amb què es produeix el plàstic prové en part dels cadàvers dels dinosaures del Juràssic, més de 145 milions d’anys abans de la nostra era. Entre les "peces" d’aquest bestiari juràssic es troben personatges de Disney, lleons, trens de joguet, personatges de la pel·lícula animada "Toy Story", somrients pikachus o el clàssic Tamagotchi. L’artista se sent especialment orgullós de les goles dels dinosaures realitzades de forma meticulosa amb joguets i peces petites que no li van resultar fàcil d’encaixar.

A més de visitar l’exposició, que estarà oberta al públic fins el 14 d’octubre, els nens i adults podran participar en tallers en els quals jugaran i després crear obres d’art amb els joguets. Segons l’artista japonès, serà un procés "molt lliure" en el qual comptaran amb l’ajuda del personal de Chang Chui, un espai de lleure i art construït amb materials reciclats, inclòs un avió comercial.

La preocupació de Fuji pels rebutjos plàstics es remunten als anys 70 i 80 quan el creixement econòmic i la producció en massa va convertir aquest material en un element ubic en la societat, des de carmanyoles a coberts i cadires. "Volia escapar-se de tot això, no m’agradava la gran quantitat de plàstic que veia", assegura l’artista, que imparteix classes d’art a la Universitat d’Akita al Japó.

Durant una estada com a professor a Papúa Nueva Guinea en els anys 80, es va adonar que els residus allà eren orgànics per la qual cosa tornaven a la naturalesa, no hi havia escombraries, fins que també van ser envaïts pel plàstic i altres materials no orgànics. "Ni tan sols la mancança i les crisis del petroli no van aconseguir reduir la quantitat de plàstic", comenta alarmat Fuji, que es considera també un activista mediambiental.

El 1997, va començar a recollir joguets de plàstic i va crear el projecte "Basar Kaekko", en el qual els nens canviaven els seus joguets per altres de segona mà. Va continuar acumulant joguets de plàstic rebutjats i, encara que no porta un compte precís, calcula que pot tenir al voltant de 100.000 peces a la seua col·lecció amb què realitza obres d’art. A més dels joguets, alerta de què gran part del plàstic que rebutgem pararan als rius i els oceans, el que causa un gran impacte en la vida marina o s’introdueix a la cadena alimentària a través dels microplàstics. Abans de passar per Bangkok, "Plàstic juràssic" es va exposar al Festival de Sídney el 2018 i més endavant tornarà al Japó

Un parc juràssic de joguets vells per conscienciar contra el plàstic

VÍDEO. Un parc juràssic de joguets vells per conscienciar contra el plàsticEFE

tracking