SEGRE

SALUT NOVES TECNOLOGIES

Augmenten a Lleida les addiccions a videojocs i xarxes socials

Els experts alerten de l’augment a Lleida de les addiccions a videojocs i xarxes socials || Són nens d’entre 11 i 17 anys que poden passar fins a dotze hores connectats a internet

Imatge de dos nens jugant amb el telèfon mòbil a casa.

Imatge de dos nens jugant amb el telèfon mòbil a casa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les noves tecnologies i internet s’han convertit en els últims anys en una eina indispensable per al dia a dia i el seu ús ha crescut de forma espectacular en la societat. Tanmateix, els experts alerten que un ús abusiu pot derivar en una addicció. Segons explica el psicòleg del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida, Àlex Palau, cada vegada n’hi ha més i són més complexos els casos de menors que requereixen tractament perdesenganxar-se de les pantalles, sobretot de videojocs i les xarxes socials”. Es tracta de menors d’entre 11 i 17 anys que, en alguns casos, han deixat d’anar a classe per quedar-se connectats a videojocs tan addictius com el Fortnite, que s’ha convertit en la nova xarxa social dels adolescents i preadolescents. “Les conductes d’abús comencen quan els nens són molt petits, encara que no és fins que tenen 11 o 12 anys quan els pares comencen a detectar que la seua addicció a les noves tecnologies comença a interferir en els seus hàbits diaris, hi ha problemes de convivència i el fet de prohibir-los jugar desencadena una gran violència”, explica Palau, mentre asseguren que “hi ha casos més extrems en els quals els nens han robat diners als seus pares, als seus avis o fins i tot als seus professors per comprar millores als videojocs o apostar-hi”.

Si fa uns anys els nens abusaven més de les videoconsoles i les nenes d’internet i les xarxes socials, “ara ens trobem que aquesta tendència ha canviat i ja no hi ha una bretxa de gènere tan marcada”. Alguns nens i adolescents amb trastorns poden passar enganxats fins a dotze hores al dia, un hàbit que s’agreuja durant les vacances d’estiu.

La principal clau per tal de combatre aquesta conducta és oferir alternatives de lleure. I és que, segons explica Palau, “la majoria d’aquests menors no fan cap activitat extraescolar ni volen fer res més enllà d’estar a casa jugant o connectats al mòbil”. Com a peculiaritat, “preocupa que torna a tenir molta importància la imatge personal. D’altra banda, els adolescents tenen molt en compte l’estètica per tal d’aconseguir més likes i tenir l’aprovació dels seus iguals”, explica aquest psicòleg del Sant Joan de Déu de Lleida.

ENTREVISTA

VÍCTOR TELLO

Psicòleg d'Orum Center

A partir de quina edat haurien els nens de començar a tenir contacte amb elements tecnològics?

Cap nen menor de 7 anys hauria de tenir contacte amb youtubers, consoles o tablets perquè el cervell encara no està prou preparat i és més fàcil que sorgeixin conductes addictives.

Quins consells proposa perquè els nens no estiguin tan ‘enganxats’ a l’estiu?

A més de tenir alternatives de lleure com anar a la piscina o amb bicicleta, és important que es mantingui una certa coherència amb els horaris de lleure tecnològic que es permeten durant el curs.

tracking