SEGRE

Sanitat, a favor de la vacunació del xarampió als nascuts abans del 1970

Quatre països europeus han perdut l’estatus d’haver eradicat la malaltia i Espanya vol implemenar noves mesures de prevenció

Sanitat, a favor de la vacunació del xarampió als nascuts abans del 1970

Sanitat, a favor de la vacunació del xarampió als nascuts abans del 1970EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat està d’acord amb la recomanació de la Societat Espanyola d’Epidemiologia perquè es vacunin del xarampió els nascuts abans del 1970 si no ho han fet, no van rebre les dos dosis de la vacuna o no han passat la malaltia. Ho han assegurat fonts del Ministeri de Sanitat després que aquest divendres el president de l’esmentada Societat, Pere Godoy, assegurés -a 'El País'- que estan preparant una recomanació perquè es vacuni a tota la població que té entre 40 i 50 anys que no tingui acreditat que en el seu dia van rebre dos dosis de la vacuna. "Amb aquesta recomanació no només estem d’acord sinó que reforça una de les mesures ja incloses al calendari comú de vacunació al llarg de la vida aprovat en el Consell Interterritorial de novembre", han destacat les fonts del departament que dirigeix María Luisa Carcedo.

A més, la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat està discutint amb les comunitats "implementar el Pla de prevenció contra el xarampió amb noves mesures", han afegit les mateixes fonts.

El calendari comú de vacunació estableix que tots els nascuts abans de 1970 i que no s’hagin vacunat o no hagin patit el xarampió han d’acudir al seu centre de salut per ser vacunats. En l’actualitat, a Espanya el calendari de vacunació inclou la triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis) amb dos dosis: una als 12 mesos i una altra als 3/4 anys d’edat, es recorda al web de l’Associació Espanyola de Pediatria. Per a qualsevol edat: 2 dosis, amb un interval d’un mes com a mínim entre ambdues (molt poques contraindicacions, per exemple, l’embaràs).

Fa quinze dies l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va verificar que Espanya era un país lliure del virus del xarampió i Sanitat el va qualificar d’"èxit del Sistema Nacional de Salut" -en una nota de premsa del 16 d’agost-.

Els 233 casos de xarampió confirmats a Espanya entre l’1 de gener i el 21 de juliol de 2019 són "casos importats o secundaris a aquests" i la transmissió "s’ha interromput amb facilitat", es va informar llavors.

D’altra banda, segons dades aportades aquest dijous per l’OMS, Europa va registrar en el primer semestre d’aquest any 89.994 casos de xarampió, més que en tot 2018 (84.462), i les dades mostren que continua la tendència a l’alça iniciada en els últims anys, passant de 5.273 casos el 2016 a 25.863 el 2017. És un informe basat en les dades dels 53 països que componen l’àrea europea de l’OMS, la qual ha constatat que per primera vegada des que es va iniciar el procés de verificació el 2012, quatre països han perdut l’estatus d’haver eradicat la malaltia -Regne Unit, Albània, República Txeca i Grècia-, mentre uns altres dos (Àustria i Suïssa) l’han assolit.

tracking