SEGRE

El càncer podria convertir-se en la principal causa de mort a tot el món "en unes quantes dècades"

Als països rics ja ho és, per sobre de les malalties cardiovasculars

Recorregut de 10 quilòmetres fins a l'ermita de Grenyana.

VI Caminada contra el càncer a LleidaEdgar Aldana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El càncer ja mata al doble de persones que les malalties cardiovasculars als països rics, si bé a nivell global són les patologies cardíaques les que més morts provoquen, segons un nou informe de l’estudi 'PURE', publicat a 'The Lancet' i presentat recentment al Congrés de la Societat Europea de Cardiologia (ESC, per les seues sigles en anglès).

En el treball s’han analitzat durant uns 9 anys a 162.534 adults d’entre 35 i 70 anys (58% dones) a quatre països d’ingressos alts (Canadà, Aràbia Saudita, Suècia i Emirats Árabs Units), 12 d’ingressos mitjans (Argentina, Brasil, Xile, Xina, Colòmbia, Iran, Malàisia, Palestina, Filipines, Polònia, Turquia i Sud-àfrica) i cinc d’ingressos baixos (Bangla Desh, Índia, Pakistan, Tanzània i Zimbabwe).

D’aquesta forma, els experts han comprovat que les morts relacionades amb una malaltia cardiovascular eren 2,5 vegades més comú en adults que vivien en països pobres, en comparació amb aquells que residien en estats rics. Segons el parer dels investigadors, aquesta diferència es pot explicar perquè aquests pacients tenen una pitjor qualitat en l’atenció mèdica, ja que, tal com han comprovat, les primeres taxes d’hospitalització i l’ús de medicaments per tractar les malalties cardiovasculars són substancialment menors a les regions de baixos i mitjans ingressos.

"El món està presenciant una nova transició epidemiològica entre les diferents categories de malalties no transmissibles (ENT), ja que la malaltia cardiovascular ja no és la principal causa de mort als països rics," ha dit l’autor principal del treball, Gilles Dagenais.

I és que, segons l’informe, el càncer va ser la segona causa més comuna de mort a nivell mundial el 2017, representant el 26 per cent de totes les morts, si bé a mesura que les taxes de malaltia cardiovascular continuïn disminuint, el càncer podria convertir-se en "unes quantes dècades" en la principal causa de mort a tot el món.

En concret, mentre que la incidència de malaltia cardiovascular és de 7,1 per cada 1.000 persones als països pobres, als països de mitjans ingressos se situa en el 6,8 i en els rics en el 4,3. Al contrari, el càncer, la pneumònia, la malaltia pulmonar obstructiva crònica són més comuns a les regions d’alts ingressos.

FACTORS DE RISC

Així mateix, un informe addicional de l’estudi 'PURE', també publicat a 'The Lancet' i presentat simultàniament al Congrés ESC 2019, ha analitzat la incidència de 14 factors de risc modificables de la malaltia cardiovascular en 155.722 persones sense antecedents de patir-la.

En general, els factors de risc modificables, inclosos els factors metabòlics, conductuals, socioeconòmics i psicosocials, la força i el medi ambient, van representar el 70 per cent de tots els casos de patologia cardiovascular a nivell mundial.

Tanmateix, la relació entre els factors de risc cardiovascular i la mortalitat va variar àmpliament entre països en diferents etapes de desenvolupament econòmic. Per a les morts, els factors que més van influir van ser els relatius al comportament (com l’obesitat), si bé als països de mitjans i baixos ingrés van ser els involucrats amb la contaminació, baix nivell escolar i mala alimentació. "El que és notable és que diversos factors de risc que tenen un gran efecte, com la força, la baixa educació i la contaminació de l’aire interior i exterior s’han subestimat en el passat i han resultat ser més importants que altres als quals hem prestat molta més atenció, com obesitat o sal", ha conclòs l’investigador principal d’aquest treball, Philip Joseph.

tracking