SEGRE

El consum de begudes gasoses està vinculat amb un risc més gran de mort

El consum de begudes gasoses està vinculat amb un risc més gran de mort

El consum de begudes gasoses està vinculat amb un risc més gran de mortEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum més gran de begudes gasoses i dolces apareix vinculat amb un augment del risc de mort per tota mena de malalties, excepte càncer, segons un estudi a 10 països europeus al llarg de 16 anys, va informar aquest dimarts la revista Internal Medicine de la Asociación Médica Estadounidense. El contingent de població analitzat va incloure 451.743 participants de Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Holanda, Noruega, Espanya, Suècia i el Regne Unit reclutats entre gener de 1992 i desembre de 2000, i el va conduir Neil Murphy, de l’Agència Internacional d’Investigació del Càncer a Lió.

Els investigadors van enfocar la seua atenció en el consum de begudes gasoses, endolcides amb sucre o amb edulcorants artificials, i en les causes de més de 41.000 morts ocorregudes en el període cobert per l’estudi. "El consum freqüent de begudes gasoses ensucrades incrementa la ingestió d’energia la qual cosa pot conduir a l’augment de pes i l’obesitat", va assenyalar l’estudi. "El 2010 el cost mundial de les malalties cardiovasculars associades amb l’adipositat, dels càncers i diabetis tipus 2 relacionats amb el consum de begudes gasoses i endolcides es va calcular en 184.000 morts", va agregar.

Les companyies productores d’aquestes begudes en anys recents han modificat les sodes reemplaçant el sucre amb edulcorants amb baix contingut de calories, o sense elles, un canvi impulsat per la consciència més gran dels consumidors sobre l’impacte sobre la salut, així com per eines fiscals tals com els impostos. "Les begudes gasoses endolcides artificialment tenen poques calories o cap, però les seues implicacions fisiològiques i per a la salut són, en gran manera, desconegudes", va apuntar l’estudi.

L’estudi va incloure 321.081 dones (71,1 % dels participants) i 130.662 homes, amb una edat mitjana de 50,8 anys.

Els investigadors van classificar els participants entre qui havien consumit poques begudes gasoses endolcides (un vas per mes), i els consumidors més entusiastes que havien begut dos o més vasos de sodes per dia. Després d’un seguiment mitjana de 16,4 anys es van registrar les morts de 18.302 homes i 23.391 dones. D’aquestes, 18.003 morts, o 43,2 % del total, es van deure a càncer; 9.106 (21,8 %) van resultar de malalties vasculars, i 1.213 (2,9 %) es van deure a malalties digestives.

L’estudi va trobar un risc més alt de mort per malalties vasculars vinculat amb el consum de dos o més vasos diaris de sodes i gasoses endolcides artificialment, i un risc més alt de morts per malalties digestives vinculades amb la ingestió d’un més vasos per dia de begudes gasoses endolcides.

Els investigadors van assenyalar que no es va trobar una relació entre el consum de begudes gasoses i la taxa general de morts per càncer. "Els resultats d’aquest estudi sustenten les campanyes de salut pública en marxa que apunten a reduir el consum de begudes gasoses", va concloure l’article.

tracking