SEGRE

Alguns canvis a la retina poden avançar el diagnòstic de l'alzheimer

Un equip de científics espanyols aconsegueix identificar les regions oculars on es produeixen

Alguns canvis a la retina poden avançar el diagnòstic de l'alzheimer

Alguns canvis a la retina poden avançar el diagnòstic de l'alzheimerEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Algunes zones de la retina experimenten canvis que poden ajudar a diagnosticar de forma precoç la malaltia de l’alzheimer, i un equip de científics espanyols ha aconseguit identificar amb exactitud les regions oculars on es produeixen aquests canvis. Investigadors de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) han aconseguit identificar per primera vegada la forma, la mida i la ubicació exacta d’aquestes regions oculars que resulten afectades per l’alzheimer després d’analitzar els canvis d’espessor que es produeixen en els pacients en una fase encara lleu de la malaltia.

La recerca de biomarcadors que permetin la detecció precoç de la malaltia és un dels reptes de la medicina, i la retina és un dels més atractius, ha subratllat aquest dimarts la Universitat Complutense, que ha destacat la transcendència que els investigadors hagin aconseguit determinar la forma i la mida real de les regions que presenten un aprimament significatiu a cada capa de la retina.

Els experts han observat també que, mentre que algunes capes de la retina de pacients ja diagnosticats d’alzheimer són "neurodegenerades", d’altres presenten una "neuroinflamació", la qual cosa pot alertar de la presència de la malaltia fins i tot abans que altres proves.

La investigació, els resultats de la qual es publiquen a la revista "Scientific Reports", ha revelat que als estadis primerencs de la malaltia l’aprimament a totes les capes neuronals predomina sobre l’engruiximent, ha subratllat Luis Jáñez, investigador de l’Institut de Tecnologia del Coneixement de l’UCM i autor principal de l’estudi. “En els últims anys s’ha obert una nova via que utilitza els ulls com una finestra al cervell per detectar els canvis que es produeixen en les etapes primerenques de l’alzheimer i com evoluciona la patologia”, ha explicat Elena Salobrar-García, científica de l’Instituto de Investigaciones Oftalmológicas Ramón Castroviejo de l’UCM i coautora del treball.

Els investigadors dels Instituts de Tecnologia del Coneixement i de Investigaciones Oftalmológicas Ramón Castroviejo –ambdós de la UCM- han desenvolupat noves tècniques i eines analítiques que els ha permès comprovar que els primers canvis es manifesten a la zona macular, que és la zona més sensible, encarregada de la visió més fina i també de la percepció del color, ha explicat José Manuel Ramírez, director del Instituto Ramón Castroviejo. Aquest estudi s’ha realitzat en un grup de 19 pacients, seleccionats d’unes 2.124 històries clíniques del Servei de Geriatria del Hospital Clínico San Carlos de Madrid. Aquesta mostra patia la malaltia en un estadi molt incipient i eren lliures d’altres patologies amb incidència en la retina, ha informat la Universitat Complutense en una nota de premsa.

D’altra banda, es va formar un grup de control amb 24 voluntaris, semblants en edat i altres característiques però sense cap patologia rellevant. Per a cada persona d’ambdós grups es va obtenir, mitjançant una "tomografia de coherència òptica", la imatge tridimensional d’una regió quadrada de la seua retina. Aquest tipus de tomografies utilitza un feix de llum que escombra aquesta zona de la retina en només 2,5 segons, i es tracta d’una tècnica no invasiva, molt ràpida, de baix cost i d’ús freqüent, ha assenyalat Elena Salobrar.

Per comparar els canvis d’espessor en capes diferents, els investigadors van desenvolupar programes informàtics capaços de realitzar operacions aritmètiques exactes amb els nombres enters "gegants" que obtenien de la combinació dels centenars de milers de punts que s’analitzaven a cada capa.

Tots els coneixements obtinguts en aquest estudi impliquen, han subratllat els experts, un gran avenç per al diagnòstic i el seguiment d’aquesta malaltia i apunten a la retina com un bon biomarcador.

tracking