SEGRE

SALUT ESTUDIS

L'IRBLleida posarà el focus en el consum de tabac en dones

La investigació rebrà 1.000 euros de finançament del Col·legi d’Enginyers

Un moment de la presentació del projecte, ahir a la seu del Col·legi d’Enginyers de Lleida.

Un moment de la presentació del projecte, ahir a la seu del Col·legi d’Enginyers de Lleida.COL·LEGI D’ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) analitzarà les repercussions del consum de tabac, posant el focus en les dones. I és que, per primera vegada des que es va impulsar la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria, l’any passat hi van anar més dones (60 per cent) que homes amb la intenció d’abandonar l’addicció al tabac. L’estudi, que rebrà una inversió de 1.000 euros per part del Col·legi de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Lleida, serà liderat pel responsable de la unitat, Francesc Abella. Durant la presentació del conveni, Abella va incidir en la importància de la investigació en el tabaquisme, una malaltia crònica que mata una persona cada mitja hora només a Catalunya.

“És paradoxal que, tenint en compte que és una de les patologies que causa més morts al món, encara no siguem capaços de regular el consum de tabac”, va explicar l’expert, alhora que va advocar per augmentar el preu del tabac, distribuir paquets genèrics, finançar els tractaments d’intoxicació i introduir assignatures sobre l’addicció al tabac a les facultats de medicina i psicologia per frenar aquesta tendència a l’alça.

I és que, segons assenyalen els últims resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) corresponents a l’any passat, el 25,6 per cent de la població catalana és fumador, xifra que representa un 1,6 per cent més respecte al 2017. Entre els principals reptes de la lluita contra el tabac, hi ha l’augment de fumadors joves −sobretot amb cigars electrònics– i el consum entre les dones embarassades.

Per la seua banda, la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria atén cada any una mitjana de tres-cents pacients nous que busquen ajuda per deixar de fumar. Es tracta de persones que fumen al voltant d’un paquet al dia i que, majoritàriament, van començar a consumir quan tenien setze anys. “Fa vint anys els pacients veien el fet d’anar a un terapeuta per desintoxicar-se del tabac com un estigma. En canvi, ara observem que s’ha perdut la vergonya a demanar ajuda per deixar aquesta malaltia crònica”, va remarcar el responsable de la unitat, Francesc Abella. Dels lleidatans que van passar l’any passat per la seua consulta, un 45 per cent havien recorregut anteriorment a ajuda professional i un 32% havien intentat deixar-ho per compte propi, la qual cosa demostra el problema de les recaigudes.

Salut vetarà el consum de tabac a les terrasses L’increment del consum de tabac per part de la població jove que constaten els estudis i que els experts no deixaven de pronosticar ha obligat els responsables sanitaris a prendre mesures. Precisament, el departament de Salut va anunciar al juliol que vetarà fumar a les terrasses, cosa que ha generat polèmica al sector hoteler. Segons va assenyalar el departament català, inclourà un apartat a noves limitacions al tabac a la pròxima llei d’addiccions que prepara i que espera tenir enllestida d’aquí a un any.

tracking