SEGRE

Sanitat insisteix que les cigarretes electròniques són nocives per a la salut

No ajuden a deixar de fumar i també perjudiquen les persones que són al voltant

Una cigarreta electrònica.

Una cigarreta electrònica.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha insistit aquest dilluns que les cigarretes electròniques, tant les que porten nicotina com els que no, són nocives per a la salut del que el consumi i de la persona que és al seu voltant, i que no ajuden a deixar de fumar. Així és com ho ha explicat als mitjans la subdirectora general de Promoció de la Salut i Vigilància en Salut Pública de la Direcció General de Salut Pública, Pilar Campos, amb motiu de la manifestació que ha convocat l’Associació d’Usuaris de Vaporitzadors Personals (Anesvap) a les portes del Ministeri per denunciar l’oposició que està portant el departament que dirigeix en funcions María Luisa Carcedo contra el consum d’aquests productes.

Recentment, Sanitat ha llançat la campanya 'El tabaco ata y te mata' per alertar sobre els riscos que comporta l’ús dels nous productes de tabac com, per exemple, els cigarros electrònics, els dispositius d’escalfament de tabac, les pipes d’aigua o els vapeadores. Una iniciativa que ha estat criticada per les organitzacions com Anesvap que asseguren que aquests productes poden ajudar a deixar de fumar.

Tanmateix, des del Ministeri es continua insistint que no hi ha estudis científics que avalin que l’ús dels cigarros electrònics ajudi a deixar de fumar, com sí que existeixen per a altres mètodes d’abandó de l’hàbit tabàquic. "Som conscients que no són el mateix que el tabac, però la major part dels cigarros electrònics contenen nicotina i fan que sigui una porta fàcil d’entrada al tabac", ha dit Campos.

En aquest punt, la portaveu de Sanitat ha reconegut que en alguns casos "molt concrets" sí que podria valorar-se la idea d’utilitzar aquests productes per deixar de fumar, si bé ha insistit que no pot ser considerat com una "estratègia poblacional" com així ho pretén la indústria.

"No es tracta d’elegir entre el menys dolent i el més dolent, sinó en saber que el més saludable és no fumar ni inhalar cap tipus de substància perquè els pulmons estan fets per respirar aire net", ha postil·lat Campos, per assegurar que el Ministeri de Sanitat està "obert" a rebre i escoltar a "qualsevol persona i organització" i, de la mateixa manera, plantejar-los els seus argumentats "basats en l’evidència".

"INDIGNACIÓ" PER LA "MANIPULACIÓ" DEL MINISTERI

Tanmateix, tal com ha assegurat Europa Press la presidenta d’Anesvap, Ángeles Muntadas, el departament que dirigeix en funcions Carcedo no ha respost a les seues peticions de reunir-se, motiu pel qual s’han concentrat per exigir una rectificació de la campanya i mostrar la seua "indignació" per la "manipulació" que està realitzant el Ministeri.

"Estem indignats per la campanya en la que equiparen fumar amb el vaporeig. Fumar lliga i et mata però el vaporeig no mata i està ajudant molta gent a deixar de fumar. El Ministeri està manipulant a tots els fumadors a qui els estan posant por i els qui s’estan perdent l’oportunitat d’utilitzar una eina eficaç per deixar de fumar", ha dit la presidenta d’Anesvap.

Segons Muntadas, a la concentració han acudit unes 2.000 persones de tot Espanya i, fins i tot, de Grècia. Tots ells han demanat una sortida "efectiva i realista" al tabac per als més de 12 milions de fumadors espanyols, que les autoritats donin "tota la informació objectiva possible" i que "no menteixin ni confonguin" amb campanyes que "no tenen en compte els estudis científics i testimonis reals sobre fumadors que han optat per alternatives menys nocives".

tracking