SEGRE

ALTRUISME DONACIONS

Quinze lleidatans donen més d'un milió en herències

Lleida és la segona província catalana amb més llegats solidaris el 2018

L’empresa Cartaes, de Tàrrega, es va posar en marxa per un llegat.

L’empresa Cartaes, de Tàrrega, es va posar en marxa per un llegat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida es va mantenir l’any passat com la segona província catalana en la qual es van registrar més llegats solidaris. Segons el Col·legi de Notaris de Catalunya, un total de 15 lleidatans van donar part de la seua herència a entitats religioses, fundacions i ONG. L’import total d’aquests testaments solidaris va ascendir el 2018 a més d’1,17 milions d’euros a Ponent. La majoria dels testaments es van fer a la capital del Segrià, amb nou llegats solidaris amb un import que va superar els 807.700 euros. Cinc més van procedir de donants d’altres municipis lleidatans, amb una quantitat de més de 358.300 euros, mentre que a la Seu d’Urgell, una sola persona va deixar de la seua herència prop de 6.300 euros a entitats socials. Si es compara amb els del 2017, han descendit el nombre de llegats solidaris, ja que aquell any es van registrar un total de 25 donants amb una quantitat de 2,6 milions.

En el conjunt de Catalunya, l’any passat es van comptabilitzar un total de 206 testaments solidaris amb un import aportat a entitats benèfiques de 67,5 milions d’euros. Barcelona és la província catalana que més llegats i import acumula, amb el 96 per cent del total. Segons el Col·legi de Notaris de Catalunya, del total de llegats solidaris, els ordes religiosos van rebre un 57 per cent i la resta va ser per a ONG o fundacions no vinculades a l’Església. En el conjunt de l’Estat, l’any passat es van donar prop de 242 milions d’euros en 1.134 herències amb aquest tipus de llegats.

Els ordes religiosos reben més testaments solidaris que altres fundacions o ONG

Un llegat solidari ha de comunicar-se de forma explícita en el moment de fer testament (que té un cost de cinquanta euros) i pot incloure béns molt diversos com ara un immoble, diners o un percentatge del patrimoni.

L’únic límit, recorden els notaris, és que no pot perjudicar la llegítima dels hereus forçosos que a Catalunya, amb el Dret Civil català, és una quarta part del valor dels béns a repartir entre tots els fills, si n’hi ha.

Institucions i entitats reben 17 milions en l’última dècada

En els últims onze anys s’han comptabilitzat 130 testaments solidaris a Lleida, per un valor de 17 milions d’euros. El 2018 es va marcar el rècord d’aquest tipus de llegats, amb 25, encara que va ser l’any 2012 quan es va donar la suma de diners més elevada, amb 5,5 milions a només nou testaments. Un dels exemples més recents és la donació d’una feligresa de 12.000 euros per reformar tres pisos socials de la parròquia Santa Maria Magdalena de Lleida, destinats a col·lectius vulnerables, com va publicar SEGRE. El 2011, Càritas Parroquial de Tàrrega va rebre 600.000 euros del testament d’una veïna amb què va poder posar en marxa una empresa d’inserció social, la mateixa quantitat que va rebre l’ajuntament d’Agramunt i que va destinar a un parc infantil.

tracking