SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

Demanen ampliar el programa de suport a malalts d'Alzheimer

Estendre l’atenció als petits pobles, repte de l’associació lleidatana

Un moment de la presentació dels actes del Dia Mundial de l’Alzheimer, ahir a Lleida.

Un moment de la presentació dels actes del Dia Mundial de l’Alzheimer, ahir a Lleida.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els carrers de Lleida s’ompliran demà, un any més, de les taules informatives i recaptatòries de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i Altres Demències de Lleida (Afall) que, amb motiu del Dia Mundial d’aquesta patologia, exigeixen més suport per arribar als malalts de les petites localitats, on l’accés als tallers d’estimulació cognitiva és més difícil.

Des que va nàixer ara fa 22 anys, han passat per l’entitat lleidatana prop de 15.000 malalts d’Alzheimer, encara que asseguren que “els temps canvien i les relacions entre pacient i el seu cuidador ja no són les mateixes”.

Precisament, el lema de la campanya se centra aquest any en l’Evolució, ja que “ha canviat tot el que està relacionat amb les demències, així com les conseqüències que generen en les persones, a la família i a la societat”. Un de les últims centres que l’Afall ha obert es troba a Balaguer, on actualment s’atenen catorze persones d’arreu de la comarca.

A més d’incrementar la cobertura als pobles −disposen d’un servei telefònic per atendre i informar els cuidadors de persones que pateixen Alzheimer−, un dels cavalls de batalla de l’associació se centra en la fase terminal d’aquesta malaltia neurodegenerativa. Per aprofundir sobre aquesta qüestió, l’Ateneu Popular de Ponent acollirà el 24 d’octubre vinent una jornada en què s’abordaran les diferències entre les cures pal·liatives i l’eutanàsia. A l’acte assistiran els metges Marta Gabernet, Salvador Salanova i Ramon Prat.

Calendari solidari dels Mossos d’Esquadra El conseller d’Interior, Miquel Buch, va presentar ahir el calendari solidari dels Mossos d’Esquadra per al 2020, que per sisè any destinarà els beneficis a les Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya. Una desena de malalts lleidatans i les seues famílies han protagonitzat una de les imatges del calendari, que té com a paisatge els fruiters florits del Segrià.

Un moment de la presentació dels actes del Dia Mundial de l’Alzheimer, ahir a Lleida.

Un moment de la presentació dels actes del Dia Mundial de l’Alzheimer, ahir a Lleida.MAITE MONNÉ

tracking